HDP Sur Eşbaşkanları: CPT İmralı’ya gitmeli

HDP Amed Sur ilçe eş başkanları Sevim Coşkun ve Mehmet Ali Altınkaynak, Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’ni (CPT) sorumluluklarına sahip çıkarak İmralı’ya gitmeye çağırdı.

HDP Amed Sur ilçe eş başkanları Sevim Coşkun ve Mehmet Ali Altınkaynak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride ilişkin ANF Kürtçe servisine konuştu.

'TECRİT İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN BİR SUÇTUR!’

HDP Sur Eş Başkanı Sevim Coşkun, İmralı’daki tecridin 19 yıldır aralıksız sürdüğünü belirerek, "Tecrit insanlığa karşı işlenen bir suçtur ve Türkiye’yi kaosa sürüklemektedir” dedi.

İmralı’da yeni bir sistem kurulduğunu ve bu sistemin tecritten daha ağır şartlara sahip olduğunu belirten Coşkun, “Egemenler, Önder Öcalan’ın toplumla bağını kesmek istiyorlar. Kameralarla 24 saat Önder Öcalan’ı izliyorlar, gazete, radyo, televizyon, telefon ve görüş hakkından mahrum bırakıyorlar. Önder Öcalan ile toplum arasına kalın bir duvar örmek istemektedirler” şeklinde konuştu.

Coşkun, Öcalan’ın özgürlüğünün barışın teminatı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: "27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatları, 3 yıla yakındır ailesi Önder Öcalan’ın görüşüne gidemiyorlar. Sağlığı ve güvenliğine dair kaygılıyız. Uygulanan ağırlaştırılmış tecridin bir an önce son bulması gerekiyor. Öcalan’ın özgürlüğü, tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğünün teminatıdır, barışının teminatıdır. Bir an önce bu tecrit politikalarına son verilmeli.”

'TECRİT, KÜRT HALKININ MÜCADELE VE İRADESİYLE KIRILACAK'

Eşbaşkan Mehmet Ali Altınkaynak da tecride tepki göstererek şunları belirtti: "Sayın Öcalan’a 1999 yılından bu yana tecrit uygulanmaktadır. Tecrit insanlık değerlerine aykırıdır, hukuki değil ve uluslar arası tüm sözleşmelere aykırıdır. Uygulanan sadece sayın Öcalan’a dönük bir tecrit değil, tüm Ortadoğu halklarına dönük uygulanan bir tecrittir. Tecrit ile Kürt halkının iradesini teslim almak istemektedirler. Bu tecrit Kürt halkının güç ve mücadelesiyle kırılacaktır.”

'MİLYONLARIN DÜŞÜNCESİ TECRİT EDİLEMEZ'

Altınkaynak, devletin tecritle Öcalan’ın düşüncelerinin önünü almak istediğini belirterek şunları ekledi: "Sayın Öcalan sıradan bir kişi değil. Sayın Öcalan Kürdistan halklarının önderidir ve milyonlarca kişi onu siyasi önder ve irade olarak beyan etmişlerdir. Dolayısıyla milyonların irade ve düşüncesi tecrit edilemez. Türkiye ve hükümeti Öcalan’ın fikirlerinden korkuyor. Çünkü Öcalan’ın fikirleri Ortadoğu’nun barış ve huzuru içindir. Bundan dolayı tecritte ısrar ediyor.”

'SUSMAK TECRİDE ORTAK OLMAKTIR'

AKP hükümetinin tecrit politikasındaki başlıca amacının Kürt halkını soykırıma uğratmak olduğunu ifade eden Altınkaynak, "40 yıldır Kürt halkı soykırıma tabi tutulmaktadır ve tecritle bu daha da derinleşmiştir” tespitinde bulundu.

Altınkaynak, sözlerini i şöyle noktaladı: “Devlet tecritle Kürtlerin kültür, dil ve kimliğine saldırmaktadır. Öcalan üzerindeki tecritle orantılı olarak Kürdistan’daki savaş da derinleşmektedir. Tecridin ağırlaştırılmasıyla Kürdistan’daki katliamlar ve soykırımlar daha da artmıştır. Avrupa İnsan Hakları mahkemesi ve CPT tecrit suçuna ortaktırlar. Bu her iki kurum temel işlevinden uzaklaşmışlardır. Biran önce AİHM ve CPT görevini yerine getirmeli, İmralı’da inceleme başlatmalıdır.”