HDP, Tuğluk'un cenazesine ırkçı saldırıyı Meclis'e taşıdı

HDP'li Önlü, Hatun Tuğluk'un cenazesine dönük saldırıyı Meclis'e taşıyarak, Başbakan'a "Kürt halkına 'Sizin değil dirinize, ölünüze bile tahammül edemiyoruz' mesajı mıdır" diye sordu. Önlü, ırkçı saldırıya devlet güçlerinin seyirci kaldığına dikkat çekti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenaze törenine dün akşam yapılan faşist saldırıya ilişkin bugün soru önergesi verdi.

'KOLLUK KUVVETLERİ MÜDAHALE ETMEDİ'

Önlü, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde şu hatırlatmada bulundu:

"13.09.2017 tarihinde HDP Eş Genel Başkan Yardımcımız Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un, Ankara Gölbaşı İncek Mezarlığındaki cenaze törenine ırkçı saldırı düzenlenmiştir. 

Gölbaşı İncek Mezarlığı'na defin işlemi yapılırken, mezarlıkta toplanan ve dışarıdan getirilen ırkçı bir grup ‘Burası Ermeni toprağı değil’, ‘Burası Sünni mezarlığı, Aleviler buraya defnedilemez’ diye slogan ve hakaretlerle cenazenin gömülmesini engellemek istemiştir. Kolluk kuvvetleri gruba hiçbir şekilde müdahale etmemiştir. Kolluk kuvvetlerinin müdahale etmediği ve saatlerce süren saldırı sonrası Hatun Tuğluk'un cenazesi defnedildiği topraktan tekrar çıkartılmak zorunda kalınmıştır."

YANITI BEKLENEN SORULAR

HDP'li Alican Önlü, Başbakan Binali Yıldırım'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Türk- Kürt- Alevi- Ermeni birlikte yaşam arzusu taşıyor musunuz?

Kürt-Alevi bir annenin cenazesine yapılan bu insanlık dışı saldırı, Kürt halkına 'Sizin değil dirinize, ölünüze bile tahammül edemiyoruz' mesajı mıdır?

İnsanlığa karşı işlenmiş bu suçu organize edenler hakkında gerekli soruşturma açılacak mıdır?

Başbakanlık makamını, yapılan bu ırkçı, insanlık dışı saldırıya ilişkin açıklaması var mıdır? Ne zaman açıklama yapılacaktır? 

Diyanet İşleri Başkanlığının, bu saldırı hakkında samimi, vicdanlı Müslümanlara açıklaması olacak mıdır? Suskunluğu onaylaması anlamına mı gelmektedir?"