HDP ve bileşenleri: Ortak mücadele büyüyerek ilerleyecek

Halkların Demokratik Partisi 3. Olağan Genel Kongre’ye giderken tüm bileşenleriyle mücadelenin ortaklaşacağının ve daha da büyük platformlara taşınacağını vurguluyor.

HDP, 11 Şubat’ta gerçekleştireceği 3. Olağan Genel Kongresi için Türkiye’nin birçok yerinde çalışmalarına başladı. 7 Haziran’dan beri uğradığı baskılar üzerine yeni kongreye, kadrolarını yenileyerek ilerleyen HDP; kongre sonrası mücadele hattının artık hamle yapmaya yönelik olduğunun altını özellikle çiziyor.

Bu süreçte Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul’da da 3. Olağan Genel Kongre için çalışmalarda başlamış durumda. Hedeflerinin 10 kişi olduğunu ifade eden HDP İstanbul İl Eş Başkanları Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, yeni mücadele hattını, İstanbul’da yerelden gelen talepleri ve kongre hazırlıklarını anlatırken; HDP bileşenleri SYKP’den Mehmet Kesmez, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden Cengiz Şanlı da HDP 3. Olağan Genel Kongresi’ni ANF’ye değerlendirdi.

ŞİMDİ HAMLE YAPMA ZAMANI

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir, yerellerdeki tartışmaların kongre sürecinde oldukça verimli geçtiğini ifade ederken; HDP’nin bu zorlu geçen iki yıllı biraz da ayakta kalma ve direnme dönemi olarak geçirdiğini de sözlerine ekledi: “Artık bundan sonra bir atılım hamlesi başlıyor. Bu dönem hep sistemin bize dayattıkları üzerinden bir mücadele hattı izledik ve buna bağlı olarak da kendi gündemimizi yaratamadık. Bu aşamadan sonra artık gündem belirleyen ve bu doğrultuda da Türkiye kamuoyunun önüne bunu koyabilecek bir pozisyonda olunması gerektiği ön plandaydı. Yerellerde de eleştiriler ağırlıklı olarak bu noktalardan geldi.”

Demir, HDP’nin sadece kendisine yönelik baskıları karşılayan ona yönelik hamle yapan değil, kadına yönelik şiddet, çevre meselesi ve giderek büyüyen ekonomik krize dair var olan politikalarını daha ön plana çıkararak kamuoyu ile paylaşacağını ve halkları bu perspektifte örgütleyeceklerinin altını çizdi.

HEM KONGRE HEM DE TEK TİP ELBİSE İLE MÜCADELE ÇALIŞMASI

İstanbul’un güçlü bir şekilde 3. Olağan Genel Kongreye hazırlığı yaptığını kaydeden İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir şöyle konuştu: “Kongreye daha 20 küsur gün olmasına rağmen biz çalışmalara başladık. Konferanstan sonra tüm il ve ilçe yönetimlerini kattığımız bir toplantıyla bu başlangıcı yaptık. Şimdiden ilçelerimiz stantlarını kurmaya, bildirilerini dağıtmaya ve mahalle mahalle, ev ev gezmeye başladı. Bir yandan bunu yaparken elbette zindanlardaki tek tip elbise dayatmasına karşı da bir mücadelenin de örgütlenmesi sürüyor. Hem kongreye katılımı artırmaya hem de OHAL sürecindeki anti- demokratik bu uygulamaya karşı mücadele yani ikisini bir arda yürütmeye çalışıyoruz. İstanbul’un kongreye katılım hedefi 10 bin olarak belirledik. Buna ilişkin de teknik hazırlıklarımızı da başlattık. Elbette bu motivasyon tabana yansımış durumda.”

OHAL İLE MÜCADELE İÇİN DAHA GENİŞ BİR MÜCADELE HATTI

HDP’nin OHAL ve özellikle AKP’nin dayattığı tek tip elbise ve savaş konseptine karşı hem yerellerden hem de İstanbul gibi büyük bir metropolden nasıl bir mücadele hattı çizeceğini konuştuğumuz HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek “OHAL’e karşı mücadele sadece HDP’nin iç tartışmalarıyla çözüme kavuşacak bir mesele” olmadığını söyleyerek başladı. OHAL’in bu ülke içerisinde yaşayan herkesin temel sorunu haline geldiğini kaydeden Çiçek: “Bu yönüyle ele alındığında sadece belli yapıların ve siyasal parti çevrelerinin sorunu olmaktan çıkıyor. Biz İstanbul il örgütü olarak bu konuda kimi ortak tartışmalara ve etkinliklere dâhil olduk. Ama şöyle bir handikap var o da bu konudaki parçalı bir duruş. Bizim ortaya koyduğumuz duruş şu: Herkes bu gidişattan rahatsız ki tartışmalarda öne çıkan önemli bir tespit de var belki de yaşayacağımız seçim son seçim olacak. AKP de bu seçimi öyle değerlendiriyor ya kaybedecek ya da kazanacak. OHAL’e karşı mücadeleyi de aslında bu final ruhuyla yapmak gerekiyor” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MÜCADELE NASIL SAĞLANMALI

Çiçek temel olarak “Sürdürülebilir bir mücadele hattı nasıl örülebilir?” sorusunun cevabına yönelik çözüm bulmaları gerektiğinin altını çizerken “Buradan ele aldığımızda problem ettiğimiz şeylerden biri zihniyet. Öncelikle bunu aşmamız gerekiyor. Çünkü baktığımızda dar zamanlara ve alanlara sıkışmış etkinlikler söz konusu; bu etkinlikler sonrası bizim devrimci, demokratik ödevlerimiz nelerdir? Sorusuna sağlıklı cevaplar verilemiyor” şeklinde konuştu.

OHAL’in bütünsel bir tecrit olduğunu dile getiren Cengiz Çiçek, tek tip elbise dayatmasının da tutsaklar üzerinden tüm topluma uygulamak istendiğine dikkat çekti ve ekledi: “Tek tip elbise dayatması topluma şu mesajı veriyor, yarın bana karşı geldiğin de sen de bu tecride maruz kalacaksın. Bugün belki de Efrin meselesini de aynı şekilde değerlendirmek gerekiyor. Efrin’e savaş açmak demek aslında bir yanıyla kendi ülkesinde tüm halklara verdiği bir mesajdır. Çünkü AKP kendi iradesi dışında oluşan tüm demokratik değerlere saldırmaktadır.”

Son olarak Cengiz Çiçek kongre ve etrafında şekillenecek politikalara ilişkin şunları ifade eti: “Bizim buradan sonraki temel amacımız şudur Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi nasıl iç içeyse ve HDP bu iki sorunu içine alan bir partiyse; bütün sorun alanlarına da bu birleşik mücadele üzerinden okumak, tarif etmek zorundadır. Biz diyoruz ki HDP bileşenlerini bu süreçte daha da büyüterek, gerçek Türkiye’yi ortaya çıkaran bir fotoğraf ortaya çıkaracaktır ve buradan da kurucu bir iradeyle mücadele edecektir.”

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Halkların Demokratik Partisi bileşenlerinden Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Esilenlerin Sosyalist Partisi ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul temsilcileri ise kongre sürecinin daha sağlıklı ilerlemesi için mücadelenin yükseltilmesi kanısında. Tüm baskılara ve eksiklere rağmen ortak mücadele vurgusunu yapan bileşenler HDP’nin 3. Olağan Genel Kongresi’ne dair şunları söylüyor.

7 HAZİRAN SEVİYESİ YENİDEN YAKALANACAK

SYKP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kesim: HDP, Türkiye’deki ezilenlerin ve dışlananların ortak mücadele örgütüdür. İstanbul özellikle Kürdistan dışında kalan HDP’nin de batı merkezi olarak görülmesi gereken bir yer. Bu anlamda HDP’nin İstanbul örgütlülüğü çok önemli. SYKP olarak var olduğumuz her yerde HDP kurullarında yer almaya, onun etkinliklerine katılmaya ve örgütlenme çalışmalarına katkı sunmaya çalışıyoruz, kendi sınırlılıklarımız içerisinde. HDP birleşik bir hareket ve mücadele olmasından kaynaklı kendi içeresinde ciddi enerji taşıyan bunu da çalışmalarına yansıtan bir parti. O yüzden yerel çalışmalarımızda bunun karşılığını görüyoruz özellikle kongre sürecinde. Ben HDP’nin potansiyelindeki bu enerjiyle gerek İstanbul’da gerekse de tüm ülkede 7 Haziran’daki konumuna geleceğine inanıyorum ki zaten bu süreçte de bunun çabası içerisindeyiz.

HDP TEK ALTERNATİF

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul İl Eş Sözcüsü Cengiz Şanlı: Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak bizler bir müzakere kurulu ile HDP’nin kongre sürecine dair bir değerlendirme yapıp bunu HDP’ye sunacağız. Halkların Demokratik Partisi özellikle 7 Haziran’dan sonra devletin büyük baskısı altındaydı ve buna bağlı olarak da yeterli örgütlenmeyi sağlayamadı. Sürekli kadroları gözaltına alınıp tutuklandığı için bir sürü şeyde eksik kaldı. Uluslararası arenada Türkiye’ye baskı oluşturacak bir diplomasi sağlayamadı, örneğin Öcalan üzerindeki tecrit konusunda ya da ülkedeki yaşananlar hususunda. İçeriye baktığımızda da benzer örnekler verebiliriz. Elbette bunların çoğu HDP’ye uygulanan baskı politikalarından kaynaklı. Şimdiki kongre sürecinde ise bu eksikliklerimiz görüp Türkiye’de demokratik bir güç olarak tek bir alternatif olduğu için daha da ileriden çözmeye yöneleceğiz. Diğer yandan HDP’nin bileşeni olmayan sol- sosyalistlerin, çevre örgütlerinin ve daha birçok çevreyi de bu mücadele içerisine katması ve demokratik zemini genişletmesi gerekiyor.