GÖRÜNTÜLÜ

Hêlîme Hecî: Önderlik bizim için büyük güçtür

Özgürlük Sosyolojisi okumalarına katılan Helîme Hecî (58), “Önderliğimiz biz kadınlar için büyük bir güçtür. Yaşamımızın merkezine alarak yeni bir yaşam inşa ediyoruz” dedi.

HELÎME HECÎ

Qamişlo'da yaşayan 58 yaşındaki Helîme Hecî, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle tanıştığı 1990'lı yıllardan beri hayatını bu değerler etrafında şekillendiriyor. 

ANF’ye konuşan Helîme Hecî, kadınlarla birlikte Özgürlük Sosyolojisi’ni okuyarak Önder Öcalan'ın düşüncelerini tartışıyor, ideolojisini yaşama geçirmek için çaba gösteriyor. Helîme Hecî, 1990’da Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışmasını ve sonrası şöyle anlattı: “Qamişlo’nun Qudirbeg Mahallesi’nde yaşıyorduk. Apocuların yaşam tarzı dikkatimi çekti. Önderlik sahasına gitme şansım olmadı ama Önderliğin ses kayıtlarını dinleme şansım oldu. Önderliği, kasetlerini dinleyerek tanıdım, felsefesiyle tanıştım. Anlatımları bizim yaşamımızdı, yaşamımıza dokunduğu için derin bir etki bırakıyordu. Bu nedenle evimin kapısını hevallere açtım. Özellikle yaralı olan arkadaşların tedavisini üstlenmiştik. Bir grup iyileşir, diğer yaralı grup gelirdi. Gizlice eve girer çıkarlardı. BAAS rejimi o dönemler güçlüydü ama Kürt Özgürlük Hareketi’nin yanında yer almanın kolay olmayacağının farkındaydım.” 


FİKİRLERİ BİZİMLE YAŞIYORDU

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın rehin alınması ardından fikirlerinin halkın içerisinde daha güçlü kucaklandığını belirten Helîme Hecî, şöyle devam etti: “15 Şubat sabahı Önderliğin tutuklandığı haberi yayılmıştı. Bir anda dünyamızın karardığını hissettim. Kara bir gündü. Bir araya toplanmış, bundan sonra ne olacak diye düşünmüştük. Zaman geçtikçe Önderliğin direnişi, mücadelesi sayesinde günleri daha güçlü karşılamaya başladık. Önderlik zindandaydı ama fikirleri bizimle yaşıyordu. Önderlik bir halk uğruna verdiği mücadele sonucu rehin alınmıştı. En büyük cevabımız Önderlik ile yaşamak olacaktı.”

KADINLARA ÖZGÜRLÜĞÜN ADRESİNİ GÖSTERDİ

Rojava’da yaklaşık 20 yıl gizli bir şekilde yürütülen mücadelenin, Rojava Devrimi ile zirveye ulaştığını kaydeden Helîme Hecî, “Gizli yürütülen faaliyetlerimizi, bugün rahat bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Önder Apo’nun özgürlük mücadelesi olmasaydı bizler de olmazdık. BAAS rejiminin zulmü altında yaşamımızı devam etmek zorunda kalırdık. Devrim, yolumuzu aydınlattı, Önder Apo yüreğimizi ferahlattı. Kadınlara özgürlüğün adresini gösterdi” şeklinde konuştu. 

ÖZGÜR YAŞAMIN İNŞASI İÇİN

Qamişlo’da oğlunun adıyla anılan Şehit Berxwedan (Munzur Qamişlo-2015’te Til Temir’de şehit düştü) komününde yer alan kadınlar olarak bir araya geldiklerini ve Özgürlük Sosyolojisi’ni okuduklarını söyleyen Helîme Hecî, şunları ekledi: “Kadınların bir araya gelerek Önderliği okuması, anlaması ve Önderlik paradigmasını yaşama uyarlaması çok anlamlıdır. Önderliğin eserlerini okuyup geçmiyoruz. Her başlıkta tartışmalar yürütülüyor. Her kadın görüşlerini dile getiriyor. Böylece fikirsel bir zenginlik yaratılmış oluyor. Önderliğimiz biz kadınlar için büyük bir güçtür. Önderliği yaşamımızın merkezine alarak yeni bir özgür yaşam inşa etmeye çalışıyoruz.”