Hindistan’da çoğu kadın 37 Maoist gerilla hayatını kaybetti

Hindistan’da devlet güçleri ile Maoist gerillalar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Resmi kaynaklar en az 37 gerillanın hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Hindistan devlet güçleri, Maharashtra eyaletindeki ormanlarda yer alan Maoist gerilla kampına bir dizi saldırı düzenledi. Son operasyon Pazartesi akşamı Gadchiroli kasabasında gerçekleşti ve 6 gerillanın çatışmalarda hayatını kaybettiği bildirildi.

Pazar günü ormanlık alandaki kamp kuşatma altına alınmış ve yoğun bir şekilde ateş altına alınmıştı. Yetkililer, alanda 31 gerillanın cenazesini bulduklarını bildirdi. Bunlardan 15'i bir ırmakta bulundu. Yetkililer hayatını kaybeden gerillaların çoğunun kadın olduğunu belirtti.

Gerilla kaynaklarının bu konudaki herhangi bir açıklamasına ulaşılamadı. Operasyonun hangi koşullarda gerçekleştiği, hayatını kaybedenlerin tümünün gerçekte gerilla olup olmadığı öğrenilemedi.

Gerillalar yarım yüzyıldır mücadele ediyor. 1967’de Batı Bengal’in bir köyünde ortaya çıkan gerilla hareketi, Hindistan’ın merkezi ve doğusunda “kızıl koridor” adı verilen ormanlık alanlara çekildi.

Hakları unutulmuş, gasp edilmiş köylülerin isyanı ve ekonomi kalkınma adı altında halka yönelik saldırılardan kaynağını alan gerilla hareketi, Chhattisgarh, Odisha, Bihar, Jharkhand ve Maharashtra ormanlık bölgelerinde yoğun varlık gösteriyorlar. Geçen ay, merkezdeki Chhattisgarh’da sekiz polis gerillanın bir bombalı eyleminde ölmüştü.