HRW raporunda Türkiye: Herkesin hakkı çiğneniyor!  

HRW, 2017 raporunda AKP-MHP faşizmine de yer verdi. Raporda Kürtlere, muhaliflere ve medyaya dönük saldırılara dikkat çekildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), yıllık raporunu yayımladı. 

Bianet’te yer alan habere göre, raporun Türkiye bölümünde, polis işkencesi, siyasi soykırım, gazetecilere baskı, Kürdistan'daki çatışmaların insan hakları açısından sonuçlarına da değinildi.

Raporda, “Türkiye, Cumhurbaşkanının yetkilerini suiistimal etmesine karşı yeterli denge ve kontrol mekanizmalarını içermeyen bir Başkanlık sistemini uygulamaya soktu” denildi.

RAPORDAN

Raporda, Türkiye’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet, Nisan ayında, dokuz ay önce ilan edilmiş olan olağanüstü halde getirilmiş olanlar da dahil olmak üzere insan haklarının kısıtlandığı ve dolayısıyla seçimin adaletini zedeleyen koşullar altında bir Anayasa referandumu yaptı. Seçmenler önerilen değişiklikleri çok küçük bir farkla kabul ettiler.

* Türkiye hükümeti mahkemeler ve savcılıklar üzerinde çok büyük bir baskı uyguladı. Terörle mücadele yasalarının yaygın bir şekilde istismar edilmesi, 2016 darbe girişiminden sorumlu olanların yargılanması yönündeki meşru çabaları baltaladı.

* 2017’de gazetecilere siyasi saikle, terörle mücadele ile ilişkili suçlar isnat edilerek açılmış çok sayıda dava başladı.

* Hükümet ayrıca insan hakları savunucularını da hedef aldı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç halen terör örgütü üyesi olduğu yönünde uyduruk bir suç isnadıyla tutuklu olarak hapiste. İş insanı ve sivil toplumcu Osman Kavala halen tutuklu ve hakkında darbe girişimine katıldığı yönündeki düzmece iddialara ilişkin bir soruşturma yürütülüyor.

* Hükümet, 2017’de, meclisteki Kürt muhalefete ve ülkenin güneydoğusundaki yerel yönetimlere karşı saldırısını derinleştirdi.

* Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) aralarında partinin eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu üyeleri terörle mücadele kapsamındaki suçlamalarla, bir yılı aşkın bir süredir hapiste tutuluyor. Hükümet, güneydoğudaki belediyelerin neredeyse tamamına el koyarak, bölgedeki insanları seçilmiş temsilcilerinden mahrum bıraktı.

* Hükümet, Olağanüstü Hal’de kamu görevinden çıkartılan 100 bini aşkın devlet memuru ve kapatılan medya mecraları, dernek ve vakıflar ve diğer kurumlar için bir tazmin ve telafi mekanizması sunmadı.”

ROTH: İNSAN HAKLARINA DÜŞMAN!

HRW İcra Direktörü Kenneth Roth ise rapora yazdığı giriş makalesinde, “İnsan hakları ilkeleri adına tavır alma iradesini gösteren siyasi liderlerin, otoriter popülist gündemleri sınırlandırmanın mümkün olduğunu gösterdiğini” vurgularken, "Böyle liderler, seferber olmuş bir kamuoyu ve etkin çok taraflı aktörlerle el ele verdiklerinde, insan haklarına düşman hükümetlerin yükselişinin kaçınılmaz olmadığını gösterdiler” dedi.

WILLIAMSON: TOPLUMA BASKI DERİNLEŞİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson ise şu açıklamada bulundu: "Türkiye’de nereye baksanız insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü koruyan denge ve kontrol mekanizmalarının aşındığını görüyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş, hala sürmekte olan olağanüstü hal ve muhalif milletvekillerine yöneltilen suçlamaların tamamı parlamentoyu zayıflattı, hükûmetin yargı üzerindeki kontrolü daha da sıkı ve medya ve sivil topluma yönelik baskılar derinleşiyor.”