HRW: Türkiye destekli çeteler Efrîn’i yağmalıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye destekli çetelerin Efrîn’i yağmalayıp evleri yıktıklarını duyurdu. Örgüt ayrıca Suriye rejim güçlerini de Efrîn’den ayrılmak isteyenleri engellemekle suçladı.

HRW tarafından yayınlanan rapora göre rejim güçleri tarafından engellenen çok sayıda kişi içme suyunun bulunmadığı ve sınırlı miktarda gıda maddesine ulaşılabilen bir alanda sıkışmış durumda.

EFRİN’DEN GÖÇ EDENLER ENGELLENİYOR

HRW’nin Ortadoğu direktörü Lama Fakih yaptığı açıklamada rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelere girişine izin verilmeyen Efrînlilerin mallarının yağmalandığını ve ağır bir mağduriyet yaşadıklarını kaydetti. Fakih, Türk güçlerine Efrîn’deki yağma ve yıkımı durdurma, rejim güçlerine de Efrîn’den çıkmak isteyenlerin engellenmemesi çağrısında bulundu.

HRW, yerel kaynaklara dayanarak verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin kontrolündeki bazı köylerde ve rejim bölgesinde bulunan Efrînliler açık havaya yatıyor ve ciddi bir şekilde gıda ve içme suyu sıkıntısı çekiliyor.

HRW’ye konuşan bir doktor da Tel Rıfaat bölgesinde sığındıkları alanda hiçbir tıbbi imkana sahip olmadıklarını ve tüm malzemelerini geride bırakmak durumunda kaldıklarını söyledi. Doktor “Burada insanları tedavi etmek için bir sahra kliniği kurduk ama ihtiyaçları karşılayamıyoruz. Bu ıssız yerin ortasında susuz, yemeksiz ve imkansız kaldık” şeklinde konuştu.

REJİM EFRİNLİLERDEN RÜŞVET İSTİYOR

Kuruluş raporunda ayrıca Efrînlilerin rejim kontrolündeki alana girme karşılığında kendilerinden 1000 dolara varan miktarlarda rüşvet istendiği de belirtildi. HRW’nin konuştuğu Nubul kasabasına gitmek isteyen bir Efrînli kendilerinden kişi başına 150 bin Suriye lirası (pond) istendiğini ifade etti.

HRW raporunda savaş kurallarına göre çatışma dönemlerinde tarafların sivillerin güvenli yerlere geçişlerine izin vermek ve insani ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunu hatırlattı.

YAĞMA BİR SAVAŞ SUÇU

Raporda Efrînlilerin yağma konusundaki ifadelerine de yer verildi. HRW’ye konuşan Efrînliler Ceys al-Sharkiyah ve Liwa Al Fetih çetelerinin eşyalarını gözlerinin önünde yağmaladıklarını anlattı.

HRW yağmanin bir savaş suçu olduğunu hatırlatarak askeri komutanların da bu tür savaş kanunu ihlallerine izin vermemesi gerektiğini kaydetti.