HRW: Türkiye Efrin'de sivilleri katletti

HRW, işgalci Türk devletinin Efrin’de aralarında çocuklarında bulundu sivilleri katlettiğini duyurdu. HRW, konu hakkında Türk yetkililere gönderdikleri mektuba cevap alamadıklarını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk ordusunun Efrin'de sivilleri katlettiğini açıkladı. Sadece 3 saldırıda 17'si çocuk 26 sivili öldürdüğünü açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ortadoğu Direktör Yardımcısı Lama Fakin konu hakkında şu açıklamayı yaptı: "Görüldüğü kadarıyla, Türkiye'nin son saldırısının yürütülüş biçimi nedeniyle, korunmasız siviller yerlerinden edilme ve ölüm tehdidi ile karşı karşıya kalmış durumdalar. Sivillerin zarar görmesini ya da ölmesini engellemek için gerekli önlemleri almak ve şiddetten kaçmak istedikleri takdirde onlara yardım etmek Türkiye'nin hukuki yükümlülüğüdür" dedi.

Fakih, "Eğer Türkiye, Suriye'de sivillere zarar vermek istemediği konusunda ciddiyse, bu yönde daha fazla çaba harcaması gerektiği açıktır. Bu çabalar, sivillerin ölümüne neden olan saldırıları soruşturmayı ve bu soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı da içerir" diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Efrin'de 21, 27 ve 28 Ocak günlerinde gerçekleşen saldırıları incelediği aktarıldı. İlk müdahale görevlileri ve 7 görgü tanığı ile görüşerek fotoğrafları inceleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü, ayrıca saldırıların gerçekleştiği yerlerin uydu görüntülerini de analiz etti. Bu saldırılarda 17'si çocuk 26 sivil öldürüldü.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 26 Ocak'ta Türkiye Savunma Bakanına, sivil ölümlerle ilgili bir mektup gönderdiğini ancak bu mektuba cevap alamadığını da bildirdi.

Efrîn Kantonu Sağlık Konseyi'nin dün ANF’ye verdiği bilgilere göre, işgalci Türk ordusunun 34 günlük saldırılarında 27'si çocuk 176 sivil katledildi.