Hukukçu Oğurgül: Savaş ve kriz suça itiyor

Amed Barosu CMK Merkezi Koordinatörü Avukat Muhlis Oğurgül, adli suçlara sürüklenmenin politika, toplumsal çatışma ve ekonomik krizlerle bağının yadsınamayacağını söyledi.

Avukat Muhlis Oğurgül, politik ve ekonomik kaosun yaşandığı coğrafyalarda adli suçların da paralel bir şekilde geliştiğini; özellikle toplumsal barışın olmadığı havzanın, adli suçların psikolojik zeminini güçlendirdiğini belirterek, bunları engellemenin mümkün olduğunu söyledi.

Amed Barosu Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) Komisyonu Merkezi Koordinatörü Av. Muhlis Oğurgül, adli suçlara sürüklenmenin politika, toplumsal çatışma ve ekonomik krizlerle bağının nasıl olduğunu ANF'ye anlattı.

TOPLUMSAL ŞİDDET SUÇU ARTIRIYOR

Avukat Oğurgül, adli suçların altyapısı incelenirken her suçun toplumun sosyolojisi, kültürü ve ekonomik krizlerle doğrudan bağlantılı olduğunu net bir şekilde görebildiklerini ifade etti. Toplumsal barışın tesis edildiği dönemlerde suç oranlarında bir azalmanın meydana geldiğini belirten Avukat Oğurgül, şunları kaydetti: “Hem adliye içerisinde açılmış olan hem de biz avukatların karşılaştıkları dosya sayıları üzerinden bu tespiti rahatlıkla yapabiliyoruz. Çatışmalı ve gergin ortamlar, psikolojik sorunlardan tutalım da ruhsal çöküntülere kadar birçok problemleri beraberinde getiriyor. Elbette bu suçların büyük bir bölümünü buna bağlamak doğru değildir ama bir etkileşimin söz konusu olduğunu vurgulamak lazım. Mesela toplumsal şiddetin arttığı ve toplum refahının bozulduğu dönemlerde aile geçimsizlik ve şiddet halleri ortaya çıkıyor. Ekonomisini toparlayamamış bir aile ferdi, kendi içerisinde psikolojik sorunlar yaşıyor. Bu da ailenin iç huzurunu bozup adli suçların oluşmasına sebebiyet verebiliyor."

TETİKLENEN DİĞER SUÇLAR

Huzurun ve barışın olmadığı; şiddetin egemen olduğu bir ortamda da hırsızlık, gasp ve bunlara benzer suçların arttığını gördüklerini aktaran Avukat Oğurgül, yine toplumsal düzenin ve ruhsal sağlığın bozulduğu anlarda istismar suçlarıyla sıkça karşılaşıldığını kaydetti.

EĞİTİM MÜFRETADI DEĞİŞMELİ

Özellikleri ve karekteristik yapıları hırsızlık gibi suçlara meyilli olmamasına rağmen bu suça bulaşan çocuklara işaret eden Avukat Oğurgül, bu konuda hem Baro hem de Baro sivil toplum örgütlerinin çalıştığını belirterek, “Ne yazık ki bu suçların artışının önüne geçemiyoruz. Bunları engellemenin yolu, huzur ve barışın tesis edildiği, ekonomik krizin dindirildiği bir vasatın yanı sıra kültüre, sanata ve çocukların eğitimine değer vermekten geçtiğini düşünüyorum. Eğitim müfredatı değişmeli.”

2012-2015 ARASINDA ADLİ SUÇLAR AZALMIŞTI

Aile bireylerinin çocuklarının suça sürüklenmemeleri için azami çabayı ve ilgiyi göstermeleri gerektiğine dikkat çeken Avukat Oğurgül, aile, çevre ve kurumların hep birlikte bu sorunu aşmaya çalışmasının önemini vurguladı. Amed Barosu CMK Merkezi Koordinatörü Av. Muhlis Oğurgül, şöyle tamamladı: “Maalesef şimdi kopuk bir toplum ve kurumsal bir yapı var. Bundan kaynaklı da suç türlerinde bir artış var. Mesela oranlamaya vurduğumuzda, metropol kentlerde suç işleme oranları kırsal alanlara göre daha yüksek. 2012-2015 yılları arasındaki ılımlı ve çatışmasız ortamda adli suç oranları iyice azalmıştı."