Hunko: Türkiye'nin denetime alınmaması skandal olurdu

AKPM'nin monitoring kararı hakkında konuşan Alman parlamenter Andrej Hunko "Türkiye'nin denetime alınmaması skandal olurdu" dedi.

AKPM Genel Kurulu’nda dün oy çokluğuyla Türkiye'nin yeniden denetim (Monitoring) sürecine alınmasını çok geç kalmış bir adım olarak değerlendiren AKPM üyesi Alman parlamenter Andrej Hunko "Türkiye'nin denetime alınmaması skandal olurdu" dedi.

Dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda gerçekleşen oylamada 45’e karşı 113 oyla Türkiye, 13 yıl sonra yeniden denetim (Monitoring) sürecine alınmıştı.

AKPM üyesi Alman parlamenter ve Sol Parti Avrupa Siyaseti Sözcüsü Andrej Hunko'ya göre ise AKPM'nin bu kararı geç kalmış bir adım. Kararın ardından basına yazılı bir açıklama yapan Hunko, Türkiye'de insan hakları ihlallerinin ve siyasi baskıların artık sistematik bir hale geldiğine dikkat çekti.

"TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞI DURDURULMALI"

Türkiye'nin daha önce "Post Monitoring" (denetim sonrası) sürecinde olduğunu hatırlatan Alman parlamenter devamla şu açıklamayı yaptı:

"Ancak Ankara insan hakları konusunda gerekli iyileştirmeleri yapmadı, gazeteciler ve siyasetçiler hapse atıldı. İnsan hakları ihlallerinin bu kadar arttığı ve diktatörlük yönetiminin kurulmak istendiği bu dönemde AKPM'nin başka bir kararı alması skandal olurdu.

Bu karanın bir sinyal olmasını umut ediyorum. Federal Alman hükümetine ise 'Türk devletiyle bütün istihbarat ve askeri işbirliğine son ver' çağrısı yapıyorum. Türkiye'de panzer fabrikalarının kurulması yerine Türkiye'ye bütün silah satışları durdurulmalı.

Monitoring süreciyle bundan sonra artık Türkiye'deki gelişmeler yakından izlenecek. Şayet Türkiye'de idam cezası yeniden gündem gelirse, bu durum Avrupa Konseyi üyeliğinin tersine bir adım anlamına gelir."

Andrej Hunko, 16 Nisan'da yapılan referandum sırasında Uluslararası Gözlemci statüsü ile Türkiye ve Kürdistan'a gitmişti. Ancak Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin referandum için Türkiye'ye gönderdiği 23 kişilik heyette yer alan Hunko, Amed'in Sur ilçesi ile Mardin'de özel harekâtçılar tarafından engellenmişti.

Alman gözlemci daha sonra yaptığı açıklamada referandum öncesi özellikle Kürt kentlerinde yaşanan yoğun gözaltılara dikkat çekerek, birçok kişinin bu yolla oy kullanmasının engellendiğini hatırlatmıştı.

Hunko referanduma ilişkin Alman basınına anlattığı gözlemleri yüzünden ise AKP medyası tarafından hedef gösterilmişti.