GÖRÜNTÜLÜ

İnce Memed'in diyarı Toroslar, yeni Abdi ağalara “HAYIR” diyor

İnce Memed’in diyarı Toroslar'da yaşayan köylüler, yeni Abdi ağalara, zulme ve tek adam diktasına karşı “Hayır” diyeceklerini söylüyor.

Mersin’e bağlı Toros Dağlarında bulunan Gözne, Ayvagediği ve Değirmendere köylerinde referandumun nabzını tutuyoruz. AKP ve MHP seçmenlerinin ağırlıkta olduğu her üç köyün de ortak tercihi “Hayır’dan yana. Köylüler Çukurova’nın halk kahramanı İnce Memed'in Toroslardan zulme gürlemesi gibi, zulme karşı parti kimliğini bir yana bırakarak “Hayır” diye gürleyeceklerini ortaya koyuyor. 

‘YAHU SURİYE TEK ADAM YÜZÜNDEN YIKILMADI MI?‘

Mersin’e bağlı Toros Dağları bölgesinde yaşayan Gözne, Ayvagediği ve Değirmendere köylüleri, referandumda siyasi görüşlerini bir yana bırakarak, tek adam diktasına karşı “Hayır” diyeceklerini ilan ediyor. Köylülerin “Hayır” demek için nedeni çok. Ancak en çok öne çıkan nedenler; ekonomi ve ülkenin içine sürüklendiği savaş ortamı. Bununla bağlantılı olarak köylüler ülkenin kaderini tek bir adamın elline bırakmaları halinde savaşın ve ekonomik krizin daha da derinleşeceğini düşünüyor. Biz ilk durağımız olan Gözne, köyünün köhne, ahşap kahvehanesinde oturanlarla sohbet ederken, bir amca diğer masadan sesleniyor, “Yahu Libya’da, Suriye’de Irak’ta tek adam var diye savaş çıkmadı mı? Bu kadar yıkım bu yüzden yaşanmadı mı?"

TOROSLAR’DA EN ÇOK AKP VE MHP’LİLER “HAYIR” DİYOR…

Buralar Abdi Ağa'nın zulmüne başkaldıran İnce Memed’in, atını dört nala sürdüğü dağlar… “Biz evimizi bile tek başımıza yönetmiyoruz, bir kişinin tüm ülkeyi ele geçirmesi zulümdür, biz zulmü kabul etmeyiz” diyor ilk konuştuğumuz köylülerden Şenol Kılıç. Kılıç, MHP seçmeni olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ancak burada mesele parti meselesi değil, bizim siyasi görüşümüz ayrı. Meselemiz bir kişinin tüm ülkeyi ele geçirmeye çalışmasıdır. Bu zulümdür, biz hangi görüşten olursak olalım, zulmü kabul etmeyiz."

‘ÜLKE ERDOĞAN AİLESİ'NİN ÇİFTLİĞİ OLACAK'

Bu sırada İsa Usta isimli köylü devreye girerek bugüne kadar MHP dışında kimseye oy vermediğini ama Devlet Bahçeli’nin Tayyip Erdoğan diktasına verdiği destek nedeniyle kesinlikle “Hayır” diyeceklerini ifade ediyor. İsa Usta, referandumda oylamaya sunulacak maddeleri tek tek okumuş. “Evet” çıkarsa ülkenin Erdoğan Ailesi'nin çiftliği haline geleceğini söylüyor. Usta, bu maddeler onaylanırsa Erdoğan’dan sonra ülkeyi ailesinin yöneteceğini, bunun bir hanedanlık rejimi olacağını düşünüyor ve etrafındaki tüm MHP tabanının da kendisi gibi düşündüğünü aktarıyor. Bizim de Gözne köyündeki bu eski kahvehanede edindiğimiz ilk izlenim İsa Usta’yı doğruluyor. 

‘DAHA FAZLA AYRIMCILIK OLMAMASI İÇİN...'

Köylülerden Mehmet Gündüz, AKP iktidarı döneminde ayrımcılığa maruz kaldıklarını ve üvey evlat muamelesi gördüklerini söylüyor. Gündüz şöyle devam ediyor: “Bugüne kadar bizi mağdur ettikleri yetmedi mi? Şimdi de daha fazla mağduriyet, daha fazla ayrımcılık yapmak için bütün yetkileri tek bir kişiye devretmek istiyorlar. Biz bunu kabul etmeyeceğiz; “Hayır” diyeceğiz."

Gündüz, AKP’nin referanduma müdahale etmemesi durumunda büyük oranda “Hayır” çıkacağına inandığını da ekledi. 

‘ÇİFTÇİLER AÇ KALMAMAK İÇİN HAYIR DİYECEK’

Gözne köyünden ayrıldığımız sırada aracı ile yanımıza yaklaşan Fikret Kaya isimli çiftçi, yaşamak için artık bu düzenden kurtulmaları gerektiğini kaydediyor. Çiftçilerin AKP döneminde büyük zarar gördüğünü belirten Kaya, “Bunların iktidarında yaşamımızı sürdürmekte bile zorlanıyoruz; ne ekonomi kaldı, ne tarladan verim elde edebiliyoruzm Mazot ve benzin fiyatları el yakıyor. Üstüne de ülkede savaştan başka bir şey yok, şimdi kötü yönetimlerini kalıcılaştırmak istiyorlar” diye ifade ederek, çiftçilerin mutlaka “Hayır” demesi gerektiğini belirtiyor. 

'ÇOK SÖMÜREN GÖRDÜK AMA BU HER ŞEYİMİZİ ALMAK İSTİYOR'

Torosların daha yükseğinde bulunan Ayvagediği köyüne geçiyoruz, burada Mehmet Akdağ ile konuşuyoruz. Mehmet amca 70 yaşına gelmiş, çok zalim, sömüren iktidar görmüş, darbeler yaşamış. Bu ülkeyi yönetenlerin yalanına dolanına aşina. Ama bu defa işin daha başka olduğuna, Erdoğan’ın sömürmek bir yana, ne var ne yok her şeyi ellerinden alacağına inanıyor. Bu yüzden “Hayır, hayır, hayır” diyor, sonra da şunları dile getiriyor: "Bu yaşa kadar iyi bir yönetim görmedim, kim geldiyse bizi sömürdü.  Şimdi bu gelen artık neyimiz var neyimiz yok elimizden almak istiyor. Biz başımıza nelerin geleceğini biliyoruz, yetkiler ona geçince nasıl bir zulüm yaşayacağımızı biliyoruz."

'ÇIRAĞIMIZI SÖMÜRMÜYORUZ, ERDOĞAN ÜLKENİN HEPSİNİ SÖMÜRÜYOR'

Ayvagediği köyünde sosyal demokrat bir kasapla konuşuyoruz. Erdinç Yılmaz, dedelerinden beri sosyal demokrat olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Biz kasabımızda çalışan çırağı sömürmemek için dikkat ediyoruz. Bu adam tüm ülkeyi sömürüyor. Bu yetmiyor; hepsine sahip olmaya çalışıyor. Elbette buna 'Hayır' diyeceğiz."

TOROSLARDA AKP SEÇMENİ DE 'HAYIR' DİYECEK

Değirmedere, İç Toroslar’da bir köy. İçlere doğru muhafazakarlığın arttığını belirtiyor yol arkadaşımız. Toroslar'ın iç kısımlarında kalan köylerde eskiden Gülen Cemaati'nin etkili olduğunu, ancak AKP ile yollar ayrıldıktan sonra Süleymancılar denen cemaatin boşluğu doldurmaya başladığını öğreniyoruz. Değirmendere genellikle AKP seçmenlerinden oluşuyor. Köyde kameralar kapalı iken “Hayır” diyen AKP seçmeni, kameraya konuşmak istemiyor. Aralarında yalnızca biri konuşuyor. İsminin Selami olduğunu söylüyor. Soy ismini vermeyen Selami, her dönemde AKP seçmeni olduğunu ancak bu referandumun bir kişinin her şeye sahip olması için yapıldığını belirtiyor. Selami, bu yüzden de mutlaka “Hayır” diyeceğini kaydediyor. 

Köy AKP seçmenlerinin olduğu bir köy, ama buradaki rüzgar da “Hayır” dan yana. 

BAHÇELİ'YE KIZAN MHP'LİLER DE 'HAYIR' DİYOR

Değirmendere köyünde bir MHP’li, İbrahim Mikdat. Onun “Hayır” gerekçesi de inandığı partinin Genel Başkanı Bahçeli’nin Erdoğan’ın yardımcısı gibi hareket etmesi. “Bahçeli’ye kızgınım, muhalefet edeceğine peşine takılmış, ülkeyi Erdoğan’a teslim ediyor. Biz Bahçeli’den muhalefet istiyoruz, ama onların derdi başka” diye devam ediyor. Kesinlikle “Hayır” diyeceğini anlatıyor.