Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan Kortek saldırısına ilişkin açıklama

Irak Dışişleri Bakanlığı, koşullar ve nedenler ne olursa olsun Türk devletinin Irak’a yönelik bombardımanların kabul edilemez olduğunu ve durdurulması gerektiğini belirtti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk devletine ait savaş uçakları 27 Haziran’da Kandil'e bağlı Kortek’te sivillere yönelik hava saldırısı sonucu 3 sivilin katledilmesi, 5'inin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık açıklaması şöyle: "Uzun vadeli stratejik ilişkiler kurma ve Irak topraklarından komşu Türkiye güvenliğine karşı çıkan eylemleri önleme konusunda istekliyken, tek taraflı bir saldırıların Irak egemenliğini ihlal ettiği ve iki komşu arasındaki ilişkileri yöneten iyi komşuluk ilkelerine aykırı olduğuna inanıyoruz. Saldırılar hem bizim hem de halklarımızın ve uluslararası insancıl hukukunu ağır ihlalini teşkil ediyor.

Koşullar ve gerekçeler ne olursa olsun Türk tarafından Irak bölgelerinin bombalanmasının kabul edilemez olduğunu ve durdurulması, egemenliğe saygı duyma gereği ve iki ülkenin sınırlarının güvenliğini sağlamak için karşılıklı işbirliğinin önemini vurguluyoruz."