Irak Parlamentosu yabancı güçlerin çekilmesini istedi

Irak Parlamentosu, hükümetten yabancı güçlerin çekilmesi için takvim hazırlamasını öngören bir karar tasarısını onayladı.

Parlamento Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “Parlamento DAİŞ ile mücadelede Irak’ı destekleyen tüm güçlere minnettarlığını ifade eder ve hükümetten yabancı güçlerin çekilmesi için bir takvim oluşturmasını talep eder” denildi.

ABD öncülüğünde 2014 yılında DAİŞ’in Bağdat’ı tehdit ettiği bir sırada kurulan uluslararası koalisyon 74 ülke ile Interpol ve NATO gibi uluslararası örgütleri bünyesinde topluyor.

Koalisyon Şubat ayı başında yaptığı bir açıklamada 2018 yılında Irak’taki güçlerini düşüreceğini bildirmişti. Koalisyon, “Irak’ta koalisyon varlığının devam etmesi bazı koşullara bağlıdır” diyerek bu konuda Irak hükümeti ile koordinasyona dikkat çekmişti. ABD’nin Irak’ta 5 bin askeri bulunuyor.

Türk ordusu ise onlarca yıldır Güney Kürdistan’da bir çok noktada işgalci güç olarak varlık gösteriyor.

Irak Parlamentosu’nun aldığı kararın hangi güçleri ne oranda ilgilendirdiği konusunda bilgi alınamadı. Irak hükümeti daha önce Türk güçlerinden geri çekilmelerini istemiş ancak pratikte zorlayıcı olmamıştı.