Irak’ta halkın isyanı: Necef’te havaalanı işgali

Irak’ın güneyindeki petrol kenti Basara’da işsizliğe karşı günlerce önce başlayan eylemler Necef’e de yayılırken, kentteki havaalanında eylem düzenlendi.

Ülkedeki yolsuzluk ve işsizliğe karşı düzenlenen eylemlerde, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi talebi de öne çıkıyor. Günlerdir daha ziyade ülkenin petrol şehri Basra’da yoğunlaşan gösteriler, dün Necef’te de meydana geldi.

BASRA, NASIRİYE VE AMARA’DA DA PROTESTOLAR

Necef Havaalanı’nı işgal girişiminde bulunan yüzlerce kişinin eylemi, hava trafiğinin büyük oranda aksamasına neden oldu. Şii lider Ali El Sistani de eylemcilere destek olduğunu ve kamu hizmetlerindeki aksaklıklara karşı çıktığını ilan etti.

Dün gösterilerin merkezi Basra’da sert protesto eylemleri düzenlenmeye devam etti. Ayrıca Amara ve Nasıriye şehirlerinde de yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerindeki yetersizliklere karşı gösteriler düzenlendi.

EBADİ TALEPLERİ HAKLI BULUYOR!

Öte yandan protesto gösterilerinin yoğunlaşması üzerine dün Basra’ya giden Başbakan Haydar Ebadi, halkın taleplerinin haklı olduğunu kabul etti. Televizyondan halka seslenen Ebadi, “Acılarını anladığımız değerli yurttaşlarımızın taleplerini ancak destekleyebiliriz” dedi.

Irak’ta petrol kaynakları bütçenin yüzde 89’unu, ihracatın yüzde 99’unu temsil ediyor ama ancak petrolün üretildiği bölgelerdeki emekçilere sadece yüzde 1 oranında iş olanağı sağlıyor. Yabancı petrol şirketleri, genel olarak yabancıları çalıştırıyor.

Irak’ta resmi verilere göre işsizlik yüzde 10.8 düzeyinde. 24 yaş altı gençler ülke nüfusunun yüzde 60’ını temsil ederken, gençler arasında işsizlik oranı kat kat daha fazla.