Irak ve Başur'da halk sandığa gitmeyi sürdürüyor

Irak ve Başûrê Kurdistan'da sabah saat 07.00’dan itibaren parlamento seçimleri için seçmenler oy kullanmaya başladı. Seçimler için Irak genelinde 8 bin 959 merkez ve 55 bin 232 noktada 24 milyon 349 bin 357 seçmen oy kullanıyor.

Bağdat'da oy kullanan Kanun Devleti Koalisyonu başkanı ve Irak eski Başbakanı Nuri el Maliki, “Seçmenler üzerindeki baskıyı artırma girişimleri var ve Komisyona müdahale etmeye çağırıyorum” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de Hewlêr’de oy kullandı.

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi ise, halkın huzur ortamında oylarını kullanması için seçim komisyonunu tarafsız olmaya ve sorumluları yerine getirmeye çağırdı.

Süleymaniye’de Rewşen Bedirxan okulunda oy kullanan Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, “Bugün tarihi bir gündür. Umut ediyorum, Kürdistan Bölgesi’nde halk sandık başına gidip oyunu kullanıyor. Kerkük çok önemli bir yer, herkesin seçimlere katılması gerekir" dedi.

VALİ OSMAN: KÜRTLERİN GÜÇLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ

Halepçe Valisi Elî Osman, bugünkü seçimlerin Kürtlerin Irak Parlamentosunda güçlenmesi adına önemli olduğunu vurgulayarak, yurttaşlara seçimlere yoğun bir katılım sağlamaları çağrısında bulundu.

ŞENGAL

Irak polisi Êzidxanê bölgesinde bulunan basın mensuplarının Sinunê’deki seçimleri takip etmesini engelliyor.

DİHOK

Dihok’ta mülteci kamplarında yaşayan Êzidîlerin kimi partiler tarafından tehdit edildikleri öğrenildi. Êzidilere baskı kuran parti yandaşlarının seçimlerde kendi partilerine oy vermemeleri durumunda kendilerini kamplardan atacakları söylendi.

DAİŞ SALDIRDI

Bu arada DAİŞ çeteleri Gulale ve Cebare’de seçim merkezlerini havanlarla bombaladı. Çetelerin saldırısında 3 kişi yaralandı.

18.00'DA TAMAMLANACAK

Irak yüksek Seçim Kurulu, oy verme işlemlerinin bugün saat 18.00’da tamamlanacağını, ardından seçim sonuçlarının 48 saat içerisinde açıklanacağını duyurdu.