Irak ve Başur'da koronavirüs yayılıyor

Irak ve Başurê uürdistan’da koronavirüs salgını yayılıyor. En son Hewler’de de bir vaka tespit edildi.

 

Çin'de başlayıp kısa süre içinde dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüs, Irak ve Başûrê Kurdistan'da da yayılıyor.
Irak’ta başta başkent Bağdat olmak üzere Necef, Kerbela, Meysan, Kerkük’te şu ana kadar 38 vaka tespit edildi.
Irak ile birlikte Başur'un Süleymaniye kentinde de daha önce salgına yakalanan 5 kişi tespit edilmişti. Irak’taki ilk ölüm Süleymaniye’de Mele Reşit adındaki Mehwi Camisi imamının ölmesiyle olmuştu. Daha sonra Bağdat’ta bir kadın ile Necef'te bir yaşlının ölmesi ise ölü sayısı 3'e çıkmıştı.

HEWLÊR'DE DE İLK VAKA

Koronavirüs İran’da yayılınca Irak ve Başur'da tedbirler alındı. Tedbirlerin başında İran’a gidip gelenlerin karantinaya alınması geliyordu. İran’a gidip geldiği belirtilen 27 kişi daha önce Hewlêr’de karantina altına alınmıştı. Karantina altına alınanların testlerinin yapılması sonucu Hewlêr'de ilk vakaya rastlandığı açıklandı.
Başurê Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid 19) şüphesiyle karantinaya alınan 27 kişide yapılan tahliller sonucu Erbil’de yaşayan 33 yaşındaki bir kadında Kovid 19 virüsü tespit edildiği belirtildi.
Açıklamada, koronavirüse yakalanan kadının sağlık durumunun iyi olduğu, şu an gözetim altında tutulduğu belirtildi.
Kürdistan Bölgesi’nde şu ana kadar koronavirüs nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı ise 9’a yükseldi.
Hewlêr’deki Şari Diyari adındaki otelin giriş çıkışları asayiş ve peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alınarak yasaklandığı belirtildi. Otelin kapısında nöbet tutan asayiş ve peşmerge güçleri otele girişi çıkışı tamamen yasakladı, otele sadece yemek ve gıda maddelerinin girişine izin veriliyor. Kaynaklar otelde kalanların çoğunun İranlı ve İran’a gidip gelenler olmasından ötürü oradaki kişilerin karantina altına aldığı yönünde bilgiler aldıklarını belirtti.

IRAK TEDBİRLERİ ARTIRDI

Irak daha önce İran ile olan sınır kapılarını geçici bir süre ile kapatmış, birçok ülkeden Irak’a girişi yasaklamıştı.
Irak yönetimi koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Pazar gününden itibaren İran ile sınır kapılarını yolcular için de kapatma kararı aldı.
Başkanlığını Sağlık Bakanı Cafer Allavi'nin yürüttüğü Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) İle Mücadele Hücresi'nden yapılan açıklamada, İran ile ortak 5 sınır kapısının 8 Mart'tan itibaren yolcular için kapatıldığı kaydedildi.
Karara göre, bu sınır kapılarından İran'la karşılıklı ticaretin de askıya alınması 15 Nisan'a kadar uzatıldı.
Söz konusu karar, Kürdistan Bölgesi’nin İran ile olan sınır kapıları için geçerli olmayacak.
Irak hükumeti tarafından alınan tedbirlerden biri de Türkiye, Fransa, İspanya ve Nijerya vatandaşlarının Irak’a girişinin yasaklanması oldu.
Irak’ta salgına yönelik önlemler çerçevesinde tüm resmi kurumlarda Mart ayının 15’ine kadar tatil ilan edildi.
Bağdat, daha önce de 13 ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklamış, sadece diplomatların gelişine izin verileceğini duyurmuştu.