Irkçı saldırıların nedeni AKP’nin nefret söylemi

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk ‘un cenazesine yapılan ırkçı saldırının nedeninin AKP iktidarının Kürt karşıtı ve nefret söylemleri olduğuna işaret etti.

HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik yapılan ırkçı saldırıya bir tepki de insan hakları savunucularından geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu ırkçı saldırının nedeninin AKP iktidarının Kürt karşıtı ve nefret söylemleri olduğunu vurguladı. Irkçı grupların çok rahat bir şekilde organize olup, aynı rahatlıkla saldırabilmesinin vahametine dikkat çeken Türkdoğan, bu durumun da, siyasal iktidarının ayrımcı ve milliyetçi söylemin toplum tabanında yarattığı etkinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

HDP SÜREKLİ HEDEF GÖSTERİLİYOR!

Türkiye ‘de meydana gelen ırkçı saldırılarla ilgili irdelenmesi gereken önemli noktalara işaret eden Türkdoğan, bu noktaları şöyle sıraladı: “Birinci nokta, ırkçı gruplar çok kolay organize oluyorlar ve saldırıyorlar. Bu saldırı hareketlerini devlet izlemesi gerekirken, izlemiyor; onların bir araya gelip, saldırıda bulunmasını bekliyor ve ancak saldırı yapıldıktan sonra tedbirler alıyor. Buda bize devletin önlem almaması üzerine bu saldırıların gerçekleşebildiğini bir kez daha gösteriyor. İkincisi, silahlı çatışmalar başladıktan sonra tekçi, Kürt karşıtı ve ayrımcı söylemlerin toplumda yarattığı etki-tepkiyi de gözler önüne seriyor. Siz HDP’yi sürekli olarak bir “terör” organizasyonu olarak gösterirseniz, milliyetçi ve ırkçı grupları bir araya daha rahat getirebilirsiniz. Bu anlamda, iktidarın yaptığı ayrımcı söylemlerinin karşılık bulduğunu maalesef görüyoruz. Üçüncü nokta ise, Türkiye ‘de nefret söylemini yasaklayan nefret suçları yasası yok. Sadece ceza kanununda bir madde var; o da tersten uygulanıyor, yani doğru bir şekilde uygulanmıyor. Bu üç nedeni bir araya getirdiğimizde maalesef böylesi kötü durumlarla her zaman karşılaşma ihtimali var.”

‘İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA KINAMA FAYDASIZ!’

İş işten geçtikten sonra bir kınama yapmanın da faydası olmadığını; hükümetin bu saldırıları öngörmesi gerektiğini kaydeden Türkdoğan, “Sonuçta bir milletvekillinin annesi vefat etmiş, HDP’nin tüm yöneticileri orada ve cenazenin kaldırılacağı nokta da Ankara’nın en milliyetçi bilinen yerlerden bir tanesi . Bunu kolluğun çok iyi bilmesi gerekirdi ” diye konuştu. Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan saldırının kutuplaşma olarak açıklanamayacağını, tartışmasız bir nefret saldırısı olduğunu vurgulayan Türkdoğan, ırkçı grubun kullandığı söylemlerin bunu kanıtladığını belirtti. Cenazeye saldıran grubun her şeyi kendisi için hak, kendisi gibi düşünmeyenler için kesinlikle yasak olarak gördüğüne işaret eden Türkdoğan, “Zaten ırkçılık da böyle bir şeydir. Sizin için her şey vardır; sizden olamayan için ise hiçbir şey yoktur” dedi.

‘KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN HİÇBİR ALANDA İLERLEME KAYDEDİLEMEZ!’

İktidarın Kürt politikasını değiştirmediği sürece bu tür saldırılarının önüne geçilemeyeceğine dikkat çeken Türkdoğan, ortada zaten OHAL ‘in verdiği aşırı bir otoriter yönetim olduğunu hatırlattı ve eklendi: “OHAL sona erdirilmeden, milletvekilleri hapisten çıkartılmadan, belediye başkanları görevlerine iade edilmeden ve HDP’ye karşı bu ayrımcı ve nefret söylemleri sona erdirilmeden bu saldırıların durma ihtimali yok” diye konuştu. Türkiye ‘de her şeyin Kürt sorununa endekslendiğini vurgulayan Türkdoğan, Türkiye Kürt sorununu çözmeden, hiçbir alanda ilerleme kaydedemeyeceğinin altını çizdi. Türkdoğan, “Türkiye Kürt sorununu çözmeden toplumsal barışı da tesisi edemez, bir arada yaşamayı da sürdüremez. Dolayısıyla burada acilen yapılması gereken Türkiye’nin Kürt gerçeğiyle yüzleşmesi ve Kürt sorununu siyasi zeminde çözmesidir. Başka bir seçenek yok” dedi.