GÖRÜNTÜLÜ

İsviçreli siyasetçiler Newroz’da: Kürtlerin direnişi kazanacak

İsviçre’de binler Newroz’u coşkulu bir şekilde kutlarken, Newroz’a katılan çok sayıda İsviçreli üst düzey siyasetçi, Kürt halkının özgürlük direnişinin yanında olduklarının mesajını verdi.

 

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve İsviçre Kadın Hareketi öncülüğünde bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve onların dostları Newroz’u coşkulu bir şekilde kutladı. İsviçre’nin Fribourg kentinde bulunan forum merkezinde kutlanan Newroz’a Kürt halkının demokrasi özgürlük direnişini selamlamak için İsviçreli çok sayıda üst düzey siyasetçi katıldı.

Sabah saatlerinde İsviçre’nin bütün kentlerinden Newroz’un kutlanacağı Fribourg kentinde akın eden Kürdistanlılar ve dostları renkli görüntülerin oluşmasına neden olurken, etkinliğin yapıldığı salon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, PKK’nin kurucu kadrolarından Mazlum Doğan, Sakine Cansız ve devrim mücadelesinde hayatını kaybeden devrimcilerin posterleri ve PKK, KCK, YPG ve YPG bayrakları ile donatıldı.

İSVİÇRELİ SİYASETCİLER NEWROZ’DAYDI

Newroz’a Kürt siyasetinin önemli simalarından Hatip Dicle, İsviçre Yeşiller Grup Başkan vekili Balthasar Glaettli, İsviçre Yeşiller Federal Milletvekili Sibel Arslan, Yeşiller Bern Kanton Milletvekili Haşim Sancar, Amed -Zürih Kardeşlik Köprüsü adına Urs Sekinger, İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Milletvekili Ursula Scheinder Schüttel, İsviçre Solitarité adına Chloé Bapst ve Dimitri Paratte, İsviçre Sosyalist Parti Basel Kanton Milletvekillerinden Mustafa Atıcı ve Edibe Gölgeli, Yeşiller Fribourg Kanton Milletvekili Maria Garnier ve Fribourg SP’li Cevre düzenleme bakanı Jean- Francois Steiert katılırken Fribourg SP’li Belediye Başkanı Thierry Steiert bir mesaj gönderdi.

Yine etkinliğe dünyanın çok yakından tanıdığı eski dünya kanserle mücadele başkanı ve Kürt dostu Prof. Dr Franko Cavalli de katıldı.

BİZ KAZANACAĞIZ

Devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri Eşbaşkanları Metin Tekçe ve Fatma Matur’un açılış konuşması ile başlayan Newroz’a, kitlenin hep bir ağızdan attığı biz kazanacağız sloganları damgasını vurdu. 7’den 70’mişe herkesin katıldığı Newroz’da 16 Nisan’da Erdoğan ve AKP’ye geçit vermeme mesajı verildi.

FRİBOURG BELEDİYE BAŞKANI: KÜRTLER MUTLAKA BİR GÜN KAZANACAK

Newroz’a bir mesaj gönderen SP’li Fribourg Kent Belediye Başkanı Thierry Steiert Kürt halkının özgürlük direnişini selamladı. Kürt ve Türk halkının Newroz’unu kutluyorum diyerek mesajına başlayan Steiert, mesajına şu şekilde devam etti: “Kürt halkı verdiği özgürlük mücadelesinden mutlak bir gün zaferle ayrılacak ve o zaman Newroz ateşi o zaman sadece Avrupa ülkelerinde değil dünyanın özgürlüğün ve barışın simgesi haline gelecektir.”

CAVALLI: VİATNAM GİBİ KÜRTLER DE KAZANACAK

Etkinlikte söz alan eski dünya kanserle mücadele başkanı ve Kürt dostu Prof. Dr. Franko Cavalli, Kürt halkının özgürlük direnişini selamlayarak konuşmasına başladı. Kürtlerin özgürlük direnişinin dünya halkları acısından önemine değinen Cavalli, “Nasıl ki Vietnam, ABD’ye karşı direnerek kazandıysa Kürt halkıda kazanacak” dedi.

YEŞİLLER: TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN HAYIR DENMELİ

Newroz’da konuşan İsviçre F Yeşiller Partisi Grup Başkan vekili Federal Milletvekili Balthasar Glaettli ise Erdoğan’ın ülkede yarattığı korku imparatorluğuna dikkat çekti. 16 Nisan’da yapılacak referandumu hatırlatan Glaettli, Türkiye halklarını Türkiye’nin geleceği için referandumda hayır demeye çağırdı.

SP: KÜRTLERLE DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

İsviçre Sosyalist Parti (SP) adına söz alan Federal Milletvekili Ursula Scheinder Schüttel de Türkiye’nin Rojava ve Kuzey Kürdistan politikasını sert dille eleştirerek konuşmasına başladı. Türkiye’de gün geçtikçe artan hak ihlallerinin kabul edilmez olduğuna dikkat çeken Schüttel, Kürt halkının verdiği özgürlük ve demokrasi direnişini ile dayanışma içinde olması gerektiğine vurgu yaptı. 16 Nisan referandumunda Erdoğan’ın kurmak istediği tek kişilik sisteme karşı herkesi hayır demeye çağırdı.

‘KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK DİRENİŞİ ZAFERE ULAŞACAK’

Yine Newroz’a katılan çok sayıda İsviçreli milletvekili yaptıkları konuşmalarda Türk devletinin ortaya koyduğu politikanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Kürt halkının özgürlük ve demokrasi direnişinin zafere ulaşacağını ifade eden siyasetçiler, Kürt halkı ile dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. Milletvekilleri aynı zamanda Türkiye halklarını 16 Nisan’da hayır oyu kullanmaya çağırdı.

HATİP DİCLE: DEHAKLAR KAYBEDECEK

Newroz'da söz alan Kürt siyasetinin önemli siyasetçilerinden Hatip Dicle ise konuşmasına Newroz’un kısa tarihçesini anlatarak başladı. Hatip Dicle, “Tarihten ders çıkarmayarak Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye çalışan, statüsüzleştirmeye çalışanlar Dehak gibi, Saddam gibi, Hitler gibi kaybedecektir” dedi. Erdoğan’ın Dehaklaşma hırsına karşı herkesi 16 Nisan’da sandıklarda Hayır demeye çağıran Dicle, sandığa giderken hiç kimsenin Cizre’yi, Sur’u, Nusaybin’i ve diri diri yakılan insanları unutmaması gerektiğini söyledi. 

Newroz programı yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam ediyor.