Jeoloji mühendisleri: Tren faciası önlenebilirdi

JMO, tren faciasının öngörülebilir ve önlenebilir nedenlerle meydana geldiğini açıkladı.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yürütme Kurulu, Kapıkule-Halkalı seferini yapan yolcu trenini kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın açıklamasının, dolgu ve koruyucu duvarların usulüne uygun yapılmadığının itirafı olduğu belirtildi.

'DAVETİYE ÇIKARILDI'

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"(...) Gerek Bakanlığın açıklamasından, gerekse kaza yeri görüntülerinden mühendisliğe önem vermeyen bir yapım hatasının yine bir faciaya yol açtığı çok açık olarak görülmektedir.

Bakanlığın açıklaması da adeta bir itiraf niteliğindedir. Yapı yerindeki zeminin jeolojik-jeoteknik özellikleri ile bölgenin meteorolojik özellikleri dikkate alınarak yapılması gereken menfez kesit ve projeleri ile menfez üstü ve çevresinde taşkın sularına karşı yapılması gereken dolgu ve koruyucu duvarların usulüne uygun yapılmadığı görülmektedir. Facianın meydana geldiği bu menfez geçişinde yukarıda belirtilen mühendislik parametrelerinin dikkate alınmaması ve toprak dolgu yapılması kazaya adeta davetiye çıkarmıştır. Çok hızlı tren mühendislik hizmetlerinin gerçekleştirildiği 21. yüzyılda, basit mühendislik hatalarına dayalı ölümcül kazların yaşanması bilime, mühendisliğe önem vermeyen anlayışların bir ayıbı olarak maalesef tekrar tekrar bu ülkede ortaya çıkmaktadır.

Bu facia da, pek ala öngörülebilir ve önlenebilir nedenlerle meydana gelmiştir."

ENGELLEMEK MÜMKÜN'

Tarafsız bir komisyon kurulmasını isteyen JMO, "Bilim ve aklın bu ülkede egemen olması ile kazalara da, facialara da engel olmak mümkündür" mesajını verdi.