‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişi 156’ncı gününde

Rojhilat Kurdistan ve İran’da başlayan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişi 5. ayını doldurdu.

İran ve Rojhilat'ta ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişi 5’inci ayını doldurdu. İran devlet güçlerinin tüm baskı, gözaltı, tutuklama, katletme, işkence ve infazlarına rağmen eylemler sürüyor.

Sistan ve Belucistan’ın Zahidan ve Xaş kentlerinde, yoğun askeri konuşlandırılmasıha rağmen halk, 20 haftadır her cuma günü olduğu gibi bu cuma da büyük yürüyüş ve eylemler düzenledi.

Eylemciler, geri dönmeye yönelik tüm girişimleri reddettiklerini belirtti.

Beluç aktivistler, Sistan’daki tutsakların serbest bırakılmasını ve aktivistlerin mahkemeye çıkarılmasını istedi.

Zahidan Mekke Camii Mollası Abdülhamit İsmail Zihi, cuma hutbesinde bir kez daha halkın siyasi kararları kendisinin alması için referandum çağrısında bulundu.

'TUTUKLANANLARI BIRAKIN'

Öte yandan Rojhilat Kurdistan’ın Sine ve Serdeşt kentlerinde göstericilere destek veren din alimlerinin tutuklanmasına karşı eylemler düzenlendi.

Sine’ye bağlı Nenele köyünde 3 haftadır her cuma günü olduğu gibi bu cuma da köy camisi önünde eylem düzenlendi. Eylemde İran devletinin baskı ve sindirme politikaları protesto edildi. Ayrıca protestocular, kendilerine destek verdiği iddiasıyla İran güçlerince 3 hafta önce tutuklanan Mela İbrahim Karimi Neneleyan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Serdeşt’te halk, Marexan köyü camisi imamı Mela Fethullah Rustemi’nin tutuklanmasına karşı eylem yaparak serbest bırakılmasını istedi.

Serdeşt’in Marexan köyü camisi imamı Mela Fethullah Rustemi, 14 Şubat’ta depremzedelere yardım eden konvoya eşlik ederken Urmiye’nin Xoy kentindeki kontrol noktasında gözaltına alındı. Fethullah Rustemi’nin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Ayrıca Gulistan’a bağlı Galik kasabasında dün Mela Muhammes Hasan Gurgic’in görevden alınmasına karşı gösteriler düzenlendi.

İran’da devam eden ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişine tüm dünyadan destekler gelmeye devam ediyor. Berlin Film Festivali’nin açılışında bazı kadın oyuncular ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı attı.