Kadıköy’de binler seçimlerin iptal edilmesi için yürüdü

Referandum sonuçlarının protestolarının 7’inci gününde, Kadıköy’de bir araya gelen binler, yaptıkları kitlesel yürüyüşle şaibeli seçimi sonuçlarını tanımayacaklarını vurguladı.

“Seni başkan yaptırmayacağız” diye haykıran binlerce kişi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bu usulsüz sonuçları iptal edinceye kadar alanları, meydanları, sokakları terk etmeyeceklerini deklare etti.

‘Hayır’ Meclisi öncülüğünde Kadıköy Süreyya Operası önünden İskele Meydanı’na yürüyün binlerce kişi, şaibeli seçim sonuçlarının iptal edilmesini istedi. “Referandum iptal edilsin”, “Bu seçim meşru değildir. Hayır biz kazandık”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” yazılı pankartların ve “Seni başkan yaptırmayacağız”, “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, hep bir ağızdan çay bela marşı seslendirildi. Zılgıt ve ıslıklar eşliğinde sık sık, “Seni başkan yaptırmayacağız”, “Kadıköy susma Hayır’ına sahip çık”, “YSK halka hesap verecek”, “Hayır bitmedi mücadeleye devam” sloganları atan binler, usulsüz seçim sonuçlarını tanımayacaklarının mesajını verdi.

‘USULSÜZ SEÇİMİ TANIMAYACAĞIZ’

Kadıköy İskele Meydanı’na gelen kitle adına açıklamayı Ece Ünsal tarafından okundu. Dünyada eşi görülmemiş bir şekilde OHAL garabetinin gölgesinde yapılmış olan referandum seçimlerinin meşru olmadığını vurgulayan Ünsal, yüzlerce tespit edilmiş ihlalle birlikte, “damgasız seçim” olarak Türkiye’nin demokrasi tarihine bir kara leke olarak yerini alacağını işaret etti. Referandum kampanyasının son derece eşitsiz koşullarda gerçekleştiğini hatırlatan Ünsal, “Vekiller, gazeteciler, yazarlar tutuklanmış, binlerce akademisyen ve öğretmen işinden edilmiş. Yüzlerce basın kuruluşuna kayyımlar atanmış, yüze yakın dernek ve sivil toplum kuruluşu kapatılmıştır. Medyada ‘Hayır’ kampanyalarına neredeyse hiç yer verilmemiş; devlet olanakları ‘Evet’ kampanyalarına tesisi edilmiş, örtülü ödeneklerle, resmi plakalı araçlarla seçim çalışması yapılmıştır. Tüm bu imkansızlıklar içerisinde ‘Hayır’cılar sokak sokak çalışmalar yaparak Hayır’ı örgütlemiştir” dedi.

Referandum çalışmalarını üç ayda büyüten binler olarak bu usulsüz seçimi tanımayacaklarını vurgulayan Ünsal, YSK bu usulsüzlüğü kabul edip referandumu iptal edinceye kadar protestoları, adalet nöbetlerini yaygınlaştırmak üzere herkesi sokağa davet etti.