Kadınlar ve aileler tutsaklar için alanlara çıktı

İstanbul'da kadınlar ve tutsak aileleri alanlara çıktı, cezaevlerinde yaşam hakkının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUHAD), tutsaklara yönelik baskılara karşı Kartal, Fatih ve Avcılar’da eş zamanlı eylem yaptı.

'ÖCALAN VE TUTSAKLARIN YAŞAMI TEHLİKEYE ATILDI'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Fatih İlçe Örgütü önünde fiziki mesafeye dikkat edilerek yapılan eyleme TJA aktivistleri, HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve çok sayıda tutsak yakını katıldı. Eylemde Türkçe ve Kürtçe yazılı "Tecrit insanlık suçudur” ve "Çocuklu tutsak anneler serbest bırakılsın” dövizleri taşındı.
TJA aktivisti Süreya Kılınç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların yaşam haklarının, AKP-MHP'nin ayrımcı infaz yasasıyla görmezden gelindiğini söyledi. Cezaevlerinde hak ihlallerinin ve tecridin derinleştiğini belirten Kılınç, "Biz başta anneler, kadınlar ve tutsak yakınları olarak hükümeti biran önce eşitlik ilkesini uygulamaya çağırıyor ve cezaevlerinde bulunan hasta ve 65 yaş üstü tutsaklar olmak üzere biran önce bütün cezaevlerin boşaltılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

‘YAŞAMLARI GARANTİ ALTINA ALINMALI’

HDP Milletvekili Hüda Kaya da şöyle dedi: "Tutsaklar ellerini yıkayacak suya dahi sahip değiller.  Haksız, eşitsiz, toplum vicdanını yaralayan İnfaz Yasası muhakkak yeni, eşitlikçi bir düzenlemeye tabi tutulmak zorundadır. Halkımızın yüzbinlerce içeride olan canları için büyük bir ıstırap içindedir. Bu nedenle Meclis açılır açılmaz şuanda hapishanelerde bulunan on binlerce insanın yaşamları garanti altına alınmalıdır."

İKTİDARA UYARI

HDP Kartal İlçe Örgütü önünde yapılan eyleme ise HDP Milletvekili Dılşat Canbaz Kaya katıldı. Cezaevindeki tutsakların yaşam hakkına dikkat çekilen dövizlerin taşındığı açıklamayı Marmara TUHAD'dan Mizgin Akman yaptı. Burada konuşan Dilşat Çanbaz Kaya, cezaevlerinden kendilerine gelen şikayetlere değinerek, salgına karşı cezaevlerinde tedbirlerin bir an önce alması için iktidarı uyardı.
HDP Avcılar İlçe Örgütü önünde yapılan eyleme de HDP Milletvekili Züleyha Gülüm katıldı. Gülüm, Meclis açılır açılmaz söz konusu yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiği vurguladı.