Kakabawe: Türkiye’nin Interpol’u istismarı engellenmeli

İsveçli Parlamenter Amineh Kakabawe, Salih Müslim'in gözaltına alınmasını Parlamento gündemine taşıdı, Türkiye’nin Interpol’u istismar etmesinin engellenmesini istedi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabawe, eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in Çekya'da gözaltına alınmasını soru önergesiyle İsveç Parlamentosu'nun gündemine getirdi.

Türkiye’nin Erdoğan rejimine muhalif edenleri susturmak ve baskı altına almak için başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok yerine Interpol’u kullandığına dikkat çeken Kakabawe, “Interpol’un görevi asla diğer ülkelerdeki rejim muhaliflerini baskı altına almak olmadı, olmamalı” dedi.

Kakabawe, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e Türkiye’nin Interpol’u muhalifleri baskı altına almak için bir araç olarak kullanmasına karşı ne yapmayı düşündüğünü sordu.

HAMZA YALÇIN ARANANLAR LİSTESİNDEN ÇIKARILDI

Öte yandan geçtiğimiz yılın ortalarında Türkiye’nin talebi üzerine İspanya’da tutuklanan ve 3 ay cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakılan Yazar Hamza Yalçın, Interpol’un arananlar listesinden çıkarıldı.

İsveç Haber Ajansı TT’nin abonelerine geçtiği haberde, Yalçın’ın Avukatı Baltasar Garson’un Interpol nezdinde yaptığı hukuki girişimin sonuç verdiğini ve Yalçın’ın Interpol’un arananlar listesinden çıkarıldığı belirtildi.

TT’ye açıklamalarda bulunan Yalçın, haksız yere 3 ay cezaevinde tutulduğu için Türk devleti ve Interpol aleyhinde dava açacağını ve tazminat talebinde bulunacağını söyledi.

Yalçın’ın geçtiğimiz yılın Haziran ayında Barcelona’da tutuklanması büyük tepkilere neden olmuş, İsveç’teki gazeteci, yazar ve sivil toplum örgütleri serbest bırakılması için kampanya ve protesto gösterileri örgütlemişti.

Konu bir grup Avrupa parlamenteri tarafından Avrupa Birliği gündemine taşınmış ve Türkiye’nin Interpol’u istismar etmesini engellemek için Avrupa Birliği’nin girişimde bulunması istenmişti.