Kanadalı şirketten tepki: Motorlarımız İHA'larda kullanıldı

Kanada merkezli şirket, Türkiye'ye ihraç edilen eğlence amaçlı uçak motorlarının Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında kullanıldığını saptadı, teslimatları askıya aldı.

Kanada merkezli Bombardier Recreational Products (Bombardier Eğlence Ürünleri) adlı şirket, yan kuruluşu olan Avusturya’daki Rotax tarafından üretilen eğlence amaçlı uçak motorlarının Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalarda kullanıldığını tespit etti. Bu motorlar Türkiye tarafından Bayraktar TB2 insansız hava araçlarında kullanılmak üzere ithal ediliyor.

'İHA'LARDA KULLANILDIĞINI ÖĞRENDİK'

BRP Sözcüsü Martin Langelier, Radio Canada International'a yaptığı açıklamada, "Bazı Rotax motorlarının şu anda askeri İHA'larda kullanıldığını öğrendik ve derhal kapsamlı bir soruşturma başlattık" dedi. Langelier, ürettikleri motorların kullanım alanı belirsiz olan ülkelere teslimatını askıya aldıklarını duyurdu.

Langelier, tüm Rotax uçak motorlarının yalnızca sivil amaçlar için Avusturya'da tasarlanıp, üretildiğini ve yalnızca sivil kullanım için onaylandığını dile getirdi.

'TÜRK DEVLETİ ULUSLARARASI SORUN YARATIYOR'

Kanada'dan Türkiye'ye drone teknolojisi ihracatı üzerine çalışan silahsızlanma grubu Project Ploughshares'te araştırmacı olan Kelsey Gallagher ise eğlence için tasarlanmış uçak motorlarının Türk savaş uçaklarında kullanılmasının uluslararası silah kontrolünde sorun oluşturduğu söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gabriele Juen ise Rotax motorlarının çeşitli motor sporlarında kullanıldığını ve yalnızca sivil kullanım için yapılmış olması nedeniyle Avrupa Birliği İkili Kullanım Öğeleri Kontrol Listesi’nde yer almadığını belirtirken, "Savunmayla ilgili malların ihracatını düzenleyen Avusturya mevzuatı uyarınca herhangi bir onay izni gerekmemektedir" dedi.

'TÜRKİYE'YE TÜM İHRACAT ASKIYA ALINMALI'

Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Türkiye ait askeri hava araçlarının programı için bileşen tedarik eden ülkeleri Kanada örneğini takip etmeye ve bu bileşenlerin Türkiye'ye tüm ihracatını askıya almaya çağırdı.