Kanun teklifi geçti: Sağlık Erdoğan tehiddi altında

Erdoğan rejiminin istediği sağlıkta düzenleme içeren yasa teklifi Meclis’ten geçti.

"Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 42 maddeden oluşuyor.

Meclis Kurulu’na sunulan kanun teklifi, tüm maddeleri ile birlikte geçti. Sadece, tartışmalı 5'inci maddede bazı değişiklikler yapıldı. Teklif, AKP ve MHP’nin oy çokluğu ile kabul edildi.

5’inci madde KHK ile İhraç edilen doktorları ilgilendiriyordu. Yasanın mevcut haline göre, ihraç edilen doktorlar kamuda değil, SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışabilecek.

Teklifle, güvenlik soruşturması ile göreve başlatılmayan hekimlerin beklemesi gereken 600 gün zorunlu hizmet süresi 450 güne düşürüldü.

Teklif için aleyhte söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, " Sağlıkçılara şiddeti getiren yasa teklifini konuşuyoruz. Hiç bir mahkeme kararı olmadan işten atılan hekimleri açlığa mahkum ediyoruz. Şiddeti önlemeye dönük caydırıcı bir düzenleme yok. Anayasaya aykırı yasa yapmaya çalışıyorsunuz. Bu bir cadı avıdır" dedi.

Sağlık sendikaları kanun teklifine tepkili. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “Siz hiçbir yasal mesele sonucunda ceza almamış birine, kimin verdiği belli olmayan güvenlik raporları sonucunda böyle bir şey uyguluyorsunuz. Tek başına bu karar bile Türkiye’de hukuk devletinin rafa kalktığının göstergesidir” tepkisinde bulunmuştu.

ANF’ye konuşan Amed Tabipler Odası Başkanı Dr. Şerif Demir ise, AKP'nin sağlık çalışanlarına yönelik düzenlemeyle hekimlere yapmaya çalıştığını, yarın diğer meslek gruplarına da dayatacağını söyledi.

Demir, “Bu gidişat, toplumun her kesimini etkileyecek gibi görünüyor. Dolayısıyla bugün hekimlere yapılanlar, yarın eczacılara, mühendislere, avukatlara yapılacaktır. O yüzden de bu hukuksuz uygulamalara ve keyfi yöntemlere toplum olarak hep beraber karşı çıkmamamız gerekiyor” diye konuştu.