Kapıköy sınır kapısı gündüz kapalı, gece açık!

Ankara rejimi koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle 23 Şubat’ta, Doğu Kürdistan ile olan sınırdaki ticaret kapılarını kapatmasına rağmen, gümrük kapılarının gece saatlerinde açıldığı ve sebze-meyve yüklü kamyonların giriş yaptığı öğrenildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak duyurduğu yeni tip koronavirüs, her gün yüzlerce can alırken, tüm ülkeler sert tedbirler almaya başladı.

Türk devleti de resmiyette, İran ile olan sınırdaki ticari kapıları kapattı. Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla gönderilen bir genelgede 81 ildeki ilgili tüm kurumlar “alınan tedbirler” konusunda bilgilendirilmişti. Buna “hudut kapılarında alınması gereken önlemler” de dahildi.

Genelgenin ardından İran ile Türkiye arasında kara ve demir yolu geçişlerine imkan veren Ağrı-Gürbulak, Van-Kapıköy, Hakkari-Esendere, Iğdır-Dilucu kara hudut kapıları ile Van-Kapıköy demir yolu sınır kapısı, 23 Şubat'ta geçici süreyle giriş çıkışlara kapatıldı.

Ancak bu karara rağmen sınırlar arasındaki faaliyetlerin durdurulmadığı gözlendi.

‘PAZARTESİ GECESİ 42 TON KARPUZ VE 42 TON KİVİ TAŞIYAN KAMYON TÜRKİYE’YE GİRDİ’

Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy sınır kapısı gündüz saatlerinde kapalı tutulurken, gece saatlerinde kapının açıldığı öğrenildi.

Pazartesi gece saatlerinde Kapıköy sınır kapısından 2 kamyon karpuz ve kivi, İran’dan Türkiye’ye giriş yaptı.

Toplamda 42 ton karpuz, 42 ton kivi Van’daki büyük sebze haline taşındı. Gece saatlerinde ticaret yapan bu şahısların sebze hali esnafına “Yumurta götürüyor, kivi getiriyoruz” diyerek İran’dan gıda malzemesi aldıklarını doğruladığı öğrenildi.

Sebze halinde bazı esnaflar bu gizli ticaretin sağlığı tehdit ettiğini belirterek endişelerini ifade etti.