Karabulut: Şantiyeler patlamaya hazır bomba gibi!

Dev-Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, sermayeyi kurtarmak için bir takım paketler çıkartılırken, işçilere yine ölüm pahasına çalışmak düştüğünü vurguladı. Karabulut, salgın riski altındaki şantiyeler için "patlamaya hazır bomba gibi" dedi

Patronlar koronavirüs tanımadı. Salgın tehlikesine rağmen halihazırda binlerce inşaat işçisi toplu halde şantiyelerde çalıştırılmaya devam ediyor. ANF’ye konuşan DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, iktidar tarafından sermayeyi ve patronları kurtarmaya dönük bir takım paketler hazırlandığını hatırlatarak, işçilere yine ölüm pahasına çalışmak düştüğünü vurguladı.

Özellikle inşaat alanında durumun çok vahim olduğuna dikkat çeken Karabulut, şantiyelerde burun buruna çalışan yüzlerce, binlerce inşaat işçisinin çok kötü koşullarda istihdam edildiğini hatırlattı.

‘ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ !’

Hiç arındırılmayan ve toplama kamplarından farklı olmayan şantiye kamplarında kalan işçilerin şimdi de koronavirüs salgınıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Karabulut, durumun ciddiyetini, “Şantiyeler patlamaya hazır bomba gibi” diye özetledi.

Salgın önlemi olarak bazı şantiyeler kapatılsa da, genel olarak binlerce işçinin çalışmaya mecbur bırakıldığını belirten Karabulut, bu noktada inşaat işçilerinden sayısız şikayet geldiğini aktardı.

İşçilerin salgın nedeniyle büyük bir tedirginlik içinde çalıştığını belirten Karabulut şunları belirtti: “Koşulların düzeltilmesi için işçiler dün Fikirtepe Fortis Sinanlı şantiyesinde kısa süreli iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Firma yetkilileri gereken önlemlerin alınacağına ilişkin açıklama yaptılar, biz de sürecin takipçisiyiz. Ciddi bir tedirginlik söz konusu. Bir an önce önlem alınmalı. Aksi takdirde örgütlü olduğumuz yerlerde üretimden gelen gücümüzü kullanacağız; çalışmaktan kaçınma hakkımız var, bu hakkımızı kullanmaktan geri durmayacağız.”

‘ŞANTİYELERDE VİRÜS BİR KİŞİYE BULAŞSA FALAKET OLUR ’

Karabulut, şantiyelerde ağırlıklı olarak gençler olsa da, 50 yaş üzeri çalışan işçilerin de bulunduğuna işaret etti. İşçilere bireysel önlemlerin alınması konusunda sendika olarak sürekli açıklamalar yaptıklarını ancak bunların yeterli olmadığını kaydeden Karabulut, şantiyelerden ateş şikayetlerinin de geldiğini söyledi.

Ülkenin dört bir yanından gelenler dışında, İstanbul’da işçilerin yüzde 30’unun şantiyelerde kalmadığını belirten Karabulut, bunların toplu taşıma ile eve gidip inşaata geldiğini ifade ederek tehlikeye dikkat çekti.

Karabulut, bir şantiyede virüsün bir kişiye bulaşması durumunda felaket olacağı, yüzlerce işçinin etkileneceği uyarısında bulundu.

‘İŞÇİLERİN HAYATI PATRONLARIN İNSAFINA TERK EDİLEMEZ !’

Şu anda ücretsiz izne çıkartılan çok sayıda işçinin sigorta çıkışlarının “istifa” olarak gösterildiğine dikkat çeken Karabulut, şunları kaydetti:

“İşçilerin hayatı patronların insafına terk edilemez. Zorunlu ücretsiz izne çıkartılan binlerce işçi var ve bazı şantiyelerde işçilerin kaldığı kamplar boşaltıldı. Çıkartılan işçilerin sigorta çıkışları da yapılmış ve kontrol ettiğimizde yasal haklarını vermemek için çıkışları istifa koduyla yapılmış. İş bitimi diye çıkış verilen işçiler var ama çalışmaya devam ediyor. İnşaat işçileri adeta patronların insafına bırakılmış durumda. Haliyle bizlere ulaşabilen işçi sayısı çok sınırlı. 100 işçiden ancak 10’undan haberimiz oluyor. Bu bir devlet politikası şeklinde yürüyor, adeta kurda kuzu teslim edilmiş durumda. Bunu kabul etmek, buna sessiz kalmak mümkün değil. Devletin kendi kanunları göz göre göre çiğneniyor ve devlet buna göz yumuyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz, gücümüz oranında karşısında duracağız.”

‘İŞÇİLER ÜCRETLİ İZİNE ÇIKARTILSIN’

Bu sürece dair İnşaat iş kolunda örgütlü sendikalar olarak beraber hareket etme kararı aldıklarını aktaran Karabulut, “Güçlerimizi birleştirip, salgına karşı işçilerin korunması ve çalıştıkları şantiyelerde önlem alınması konusunda ortak hareket edeceğiz. Ana taleplerimiz de işçilerin ücretli izine çıkartılması, testten geçirilmesi ve şantiyelerin de en az iki hafta kapatılması” dedi.