Karasu: Tek tip elbise yırtılmalı

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Türk cezaevlerindeki tutsakları, hazırlıkları yapılan tek tip elbise dayatmasına karşı direnişe çağırdı.

14 Temmuz Direnişi ile yenilgiye uğratılan Diyarbakır zindanı uygulamalarından birinin de tek tip elbise dayatması olduğunu hatırlatan Mustafa Karasu “Bu uygulama sadece bir elbise konusu değildir. İrade kırma, hakimiyet kurma, aşağılama yaklaşımının sonucudur” dedi.

Dengê Kurdistan radyosunda yayınlanan Dilistan programının konuğu olan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Gazeteci Ciwan Tunç’un sorularını yanıtladı. Cezaevlerine yönelik geliştirilen baskı ve sindirme politikalarını değerlendiren Karasu, özellikle tek tip elbise uygulamasına dikkat çekti. Karasu, şu hatırlatmaları yaptı: “12 Eylül darbe koşullarında bize de tek tip elbise giydirilmek istendi. Buna karşı büyük bir direniş geliştirildi. Bunun için şehitler verildi, büyük acılar çekildi ve direnildi. Bu uygulama reddedildi. Çünkü bu uygulama sadece bir elbise konusu değildir. İrade kırma, hakimiyet kurma, aşağılama yaklaşımının sonucudur. Bu, aslında 12 Eylül faşist iktidar döneminde dayatılmış bir durumdu. Ancak Türkiye ve Kürdistan’daki zindan direnişleri sayesinde bundan vazgeçildi.”

ESAS AMAÇ KÜRTLERİN İRADESİNİ KIRMAK

Karasu, bu uygulamanın 80’lerin zor koşullarında kabul edilmediği gibi bugün de kabul edilemez olduğunu vurguladı. Tek tip elbise dayatmasının her ne kadar darbe girişiminden ötürü tutuklu bulunanlara dönük bir uygulama olarak öne sürülmüş olsa da asıl amacın Kürt Özgürlük Hareketi'ne dönük bir ezme politikası olduğuna vurgulayan Karasu, şöyle devam etti: “Erdoğan faşizmi tek tip elbise uygulamasını yeniden dayatıyor. Buna gerekçe olarak da Fetullahçıları gösteriyor. Aslında şu anda Erdoğan-Bahçeli faşizmi başarısız darbe girişimini gerekçe göstererek esas olarak Kürt halkının özgürlük mücadelesine ve Kürtlere yöneliyor. Fetullahçılara karşı mücadele ediyorum adı altında Kürt soykırımını gerçekleştirmek istiyor. Bu temelde Kürt halkının özgürlük mücadelesini ezmek istiyor. Artık Fetullah Gülen hareketi bunun için bir örtüdür. Her gün onlardan bahsetmesinin nedeni, onları bir örtü gibi kullanarak bunun altında Kürtleri ezmek ve tasfiye etmektir.”

DEVRİMCİ TUTSAKLAR GİYMEMELİ

Erdoğan-Bahçeli iktidarını Kürt soykırımını tamamlamak isteyen bir iktidar olarak tanımlamak gerektiğinin altını çizen Mustafa Karasu, devrimci tutsakların kesinlikle tek tip elbiseyi kabul etmesi ve buna karşı direnmesi gerektiğini söyledi.  Bunun yolunun, hemen ölüm orucu ve açlık grevine girmek olmadığına işaret eden Karasu, şunları vurguladı: "Tek tip elbiseyi yırtıp atmalıdırlar. İşkence de görseler, aile ve avukat görüşleri de engellense bu elbiseyi giymemeli, fiili olarak bir direnişe geçmelidirler. Böylelikle AKP-MHP faşizminin gerçek yüzünü dünya kamuoyuna göstermelidirler. Çünkü bu elbise şahsında devrimci irade kırılmak isteniyor. Bu nedenle tek tip elbiseye karşı direnişi, faşizme karşı direniş olarak ortaya koymalıdırlar. Direnişi çok zengin yöntemlerle yürütmelidirler. Bu direniş cezaevi dışına taşarak halkla bütünleşerek büyük yankılar yaratabilir.”

Yurtsever tutsakların da bu konuda örgütlü mücadelede bulunmaları gerektiğine dikkat çeken Karasu, “Yurtsever tutsaklar faşizme karşı mücadelenin bir parçası olduklarına göre onlar da tek tip elbise uygulamasına karşı direnmelidirler. Bu konuda gelebilecek tehdit ve şantajlar karşısında taviz verilmeden direnmeye çağırıyorum” dedi.