Karl Marks’ın doğum gününde Alman vekile YPG soruşturması!

Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Kassel kentinde yapılan Karl Marks’ın 200. doğum günü kutlamasında YPG/YPJ bayrağı açtığı gerekçesiyle Sol Parti’nin eyalet parlamenteri Marjana Schott hakkında soruşturma başlatıldı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Almanya’nın Kassel kentinde Karl Marks’ın 200. doğum günü için bir dizi etkinlik yapılmıştı. Karl Marks meydanında gerçekleşen etkinliklerde Sol Parti de açtığı stantta YPG/YPJ bayraklarını asarak Efrîn’de Türk devletine karşı verilen direnişe dikkat çekmişti.

Ancak bir süre sonra polisler standa gelerek bayrakların ‘yasaklı semboller’ olduğunu belirterek indirmek istemişti. Stanttan sorumlu olan Hessen Eyaleti Sol Partili Meclis üyesi Marjana Schott ise polislere “Bayrakları indirmeyeceğiz” diyerek tepki göstermişti. Bunun üzerine polisler zorla bayrakları indirerek el koymuştu.

Şimdi Kassel savcılığının ise eyalet parlamenteri Schott hakkında soruşturma açtığı öğrenildi. Polisin tavrına ve savcılığın soruşturmasına tepki gösteren Sol Partili politikacı “YPG ve YPJ Almanya’da illegal olmayan yasal örgütlerdir. Suriye’de DAİŞ’in yenilgisini bu her iki Kürt organizasyonuna borçluyuz” diye konuştu.

‘BAYRAKLARI SADECE DAYANIŞMA MESAJI İÇİN AÇTIK’

YPG/YPJ bayraklarıyla PKK propagandası yapılması halinde soruşturmaların açılabileceğine dikkat çeken Alman parlamenter Marjana Schott “Bizim etkinliğimizde ise hiçbir şekilde PKK propagandası yapmayarak sadece Kürtlerin verdiği mücadeleyle dayanışma amacıyla söz konusu bayrakları açtık” dedi.

2 Mart 2017 günü İçişleri Bakanlığı, “PKK yasağının güncellenmesi” başlığıyla eyaletlere gönderdiği eyaletlere gönderdiği genelgeyle aralarında YPG, YPJ ve PYD bayraklarının da bulunduğu Kürtlere ait çok sayıda sembolün taşınmasının yasaklandığını bildirmişti.

Ancak federal hükümet konuya ilişkin soru önerilerine verdiği yanıtlarda, söz konusu sembollerin Kürtler tarafından PKK’nin yedek sembolleri olarak kullanılması halinde “suç” teşkil ettiğini, YPG ve YPJ’nin yasaklı olmadığı bilgisi verilmişti. Bu açıklama bayrakların Almanlar tarafından taşınabileceği şeklinde yorumlanmıştı. Geçtiğimiz aylarda Almanya’da Efrîn direnişine verilen güçle desteğin ardından birçok etkinlikte de YPG/YPJ bayrakları taşınmıştı.