Katalonya’da on binler referandum darbesine karşı direnişte

Katalonya’da düzenlenmek istenen bağımsızlık referandumunu önlemek için bölgesel hükümet üyelerinin İspanyol polisince gözaltına alınmasına karşı on binlerce kişi direnişe geçti.

Katalonya Bölge Parlamentosu’nun aldığı karar uyarınca 1 Ekim’de düzenlenmek istenen referamduma karşı bu sabah 13 bölgesel hükümet üyesi gözaltına alınmış, en az 22 yere baskın düzenlenmişti. Gözaltına alınanlar arasında bölge başkan yardımcısının doğrudan yardımcıları da bulunuyordu.

İspanyol merkezi hükümetinin bu baskılarına karşı Katalonya’nın başkenti Barselona’da on binlerce kişi sokağa çıktı. Katalan eylemciler ‘özgürlük istiyoruz’, ‘özgür olmak için oy kullanacağız’ şeklinde sloganlar atarken, İspanya hükümeti ve yargısı kınandı.

Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşlarının üyesi olduğu Katalan Ulusal Meclisi (ANC)’den yapılan açıklamada, Katalan kurumların savunması için sokağa çıkılması çağrısı yapıldı. Çağrıyı yapan ANC Başkanı Jordi Sanchez, eylemcilere barışçıl gösterileri tercih etmelerini isterken, İspanya hükümeti sert bir dille uyarıldı.

Çağrıda, “(İspanyollar) büyük bir hata yaptılar. Biz oy kullanmak istedik, onlar savaş ilan ettiler. Kurumlarımızı savunacak binlerce kişiyiz” denildi.

1 Ekim’de düzenlenmek istenen bağımsızlık referandumu, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından ‘yasadışı’ ilan edilmişti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, kendilerinin mahkemenin kararını yerine getirdiklerini iddia etti.