Katledilen Gazeteci Karaağar anıldı

Van’da 25 yıl önce katledilen Özgür Gündem Dağıtımcısı Orhan Karaağar, mezarı başında anıldı.

Özgür Gündem gazetesinin dağıtımcılığını yaptığı Van’da 19 Ocak 1993 tarihinde sokak ortasında katledilen Orhan Karaağar, 25’inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Hacibekir (Xaçort) Mahallesi’ndeki mezarı başında yapılan anmaya, meslektaşları katıldı.

Gazeteci Adnan Bilen, anma etkinliğindeki konuşmasında, Karaağar’ın 25 yıl önce bugün faili belli güçler tarafından katledildiğini belirterek, “Faşizmin sokaklarda kol gezdiği, insanların sokak ortasında katledildiği ve insanların sokağa çıkamadığı bir dönemde Orhan Karaağar, büyük bir devrimci ruhla gazete dağıtımcılığını ölümü pahasına dahi olsa bırakmadı ve gazeteyi dağıtarak halka ulaştırdı” dedi.

'YAKTIKLARI MEŞALEYİ GÜR TUTACAĞIZ'

Bilen, “Karaağar’ın özgür basın çalışanı arkadaşları, onların karanlığı delen ışığını daha da gürleştirerek bugüne kadar getirdi” diyerek, aynı karanlık sürecin yeniden yaşatılmaya çalışıldığını ve gazetecilerin tekrar aynı baskılarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bilen, şunları kaydetti: "Biz Apê Musa’nın (Musa Anter), Hafız’ın (Hafız Akdemir), Gurbetteli'nin (Gurbetelli Ersöz) ve Karaağar’ın ardılları olarak onların yaktığı meşaleyi daima gür tutacağız. Daima halkın sesi olmaya devam edeceğiz. Kürtlerin ve Türkiye'nin tüm muhaliflerin nefessiz bırakılmaya ve karanlığa doğru itilmeye çalışıldığı bir dönemde, özgür basının üzerine düşen görev çok daha ağır ve önemli olmuştur. Zaten böylesi dönemlerde özgür basının rolünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Biz onların bıraktığı mirası devam ettireceğimizin sözünü veriyoruz.”

“Katil cinayet işlediği yere geri döner” sözünü hatırlatan Bilen, şöyle devam etti: "Orhan’ın katilleri olan ve o gün devletin büyütüp, beslediği ve tetikçi yaptığı karanlık eller, 11 yıl sonra aynı gün ve farklı bir yerde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katletti. Bu vesileyle hem özgür basın şehitlerini hem de bugün katledilen Hrant Dink’i saygı ve minnetle anıyoruz. Onların bıraktığı mücadeleyi özgür basın çalışanları olarak sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz."

Karaağar’ın mezarına karanfil ve gazete bırakan arkadaşları, ardından ailesini ziyaret etti.