Katledilen Türkler ve Budak anıldı

DİSK’in ilk Genel Başkanı Kemal Türkler ve İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak, katledilmelerinin yıl dönümünde anıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sendikanın kurucusu ve ilk Genel Başkanı Kemal Türkler'i, katledilişinin 41. yıl dönümünde Topkapı Mezarlığı’nda; İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak’ı da katledilişinin 40. yıl dönümünde Zeytinburnu’nda bulunan Silivrikapı Mezarlığı’nda andı.

Topkapı Mezarlığı’nda Kemal Türkler için gerçekleştirilen anmaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, üye ve yöneticileri, Türkler’in ailesi ile çok sayıda kişi katıldı. Kitle mezarlık girişinden Türkler'in mezarına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Kemal Türkler'in fotoğrafları taşınırken, sık sık "Kemal Türkler ölümsüzdür" ve " Kemal Türkler kavgamızda yaşıyor" sloganları atıldı.

'İŞÇİ SINIFINA YOL GÖSTERDİLER'

Anmada söz alan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, ülke içinde ya da dışında binlerce kişinin kalbinin Kemal Türkler ile attığını söyledi. Türkler’e olan sevgilerinin bitmeyeceğini vurgulayan Serdaroğlu, “Çünkü onlar işçi sınıfına yol gösterdiler. Onlar işçi sınıfının yüz aklarıdır” dedi.

Türkler’in “Sosyalizmi Türkiye’ye işçi sınıfı getirecek” sözlerini hatırlatan Serdaroğlu, “Bizler o görevi yerine getirmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Türkler neden katledildi? Çünkü işçi sınıfının önderiydi. Çünkü Türkiye’de burjuvazi ve sistem taraftarları işçi sınıfından korkuyordu. DİSK’e bağlı pek çok işyerinde direniş var. Biz DİSK olarak sadece kendi üyelerimizin değil, işçi sınıfının tamamının sorunlarını üstlenmeye ve ortadan kaldırmaya çalışan bir anlayışı sahiplendik. Bu mirası taşımaktan onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Türkler’in kızı Nilgün Türkler, aile olarak her yıl anma için mezarı başına geldiklerini dile getirdi.

'ÖZGÜR GELECEĞİ İNŞA ETMEK İÇİN...'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, anmaların hem onurlu bir miras açısından hem de birlikte inşa edilecek özgür gelecekler için önemli olduğunun altını çizdi. Çerkezoğlu, zorlu bir dönemden geçildiğini ifade ederek, “Ülkeyi yönetenlerin, düşman bir biçimde ayakta kalmaya çalıştığı bir süreçteyiz. İktidarın tercihleri ve pandemi nedeniyle Türkiye işçi sınıfı zor bir dönemden geçiyor. Ekonomik ve toplumsal yıkımını çok daha ağır yaşıyoruz” dedi.

Çerkezoğlu, böylesi bir tarihsel dönemde DİSK’in bayrağını dalgalandırmanın onurlu bir sorumluluktu olduğunu vurgulayarak, “2021’in dünyasında ve Türkiye’sinde, DİSK olarak biz artık her yönüyle çürümüş olan, ırkçılıkla beslenen bu düzeni, tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Artık biz eşitliğin, adaletin, kardeşliğin egemen olduğu, demokrasinin tüm kurum ve kurumları ile işlediği emeğin Türkiye’sinin mücadelesini hep birlikte daha fazla büyüteceğiz” diye konuştu.

Üretenlerin yöneten olduğu bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Bu gerçeklik hiç olmadığı kadar bugün apaçık ortada duruyor. Pandemi ile birlikte dünyada ortaya koyduğu gibi artık bu düzenin halklara, işçilere vaat edeceğiz hiçbir şey kalmamıştır. Bu düzen dünyada da ülkemizde de artık çökmüştür. Bu düzeni kurtarmak da açıktır ki mümkün değildir. Bugün kurtulacak bir demokrasiden değil, kurulacak bir demokrasiden söz ediyoruz.”

KENAN BUDAK DA ANILDI: MÜCADELESİNİ BÜYÜTELİM

Türkler için yapılan anmanın ardından DİSK üyeleri, İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak’ı da katledilişinin 40’ıncı yıl dönümünde, Zeytinburnu’nda bulunan Silivrikapı Mezarlığı’nda bulunan kabri başında andı. Burada söz alan Ekmek ve Onur üyesi Tamer Doğan, “Kenan yoldaşı anmak yetmez, onu anlamak ve Kenan olmak zamanıdır. Kenan yoldaş örnek bir insandı. Sadece bir gün onu anmak yetmez, onun mücadelesini yükseltmek gerekiyor. Onun yükselttiği sosyalizm mücadelesini tam da alma zamanıdır” dedi.