Kaya'ya verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya'ya verilen cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme, gizli tanık olan bir itirafçının verdiği bilgilere dayanarak Kaya’ya 8 yıl 3 ay ceza verdi.

Rehin tutulan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya'ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararda, Kaya'nın katıldığı yürüyüşler, Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne (VAN-DER) yapılan yardımlar, taziye ziyaretleri, bir gizli tanığın "Kandil'e çuvallarla para götürdüler" iddiası ve evinde bulunun kitaplar suç unsuru sayıldı.

Kararda, Kaya'nın PKK-KCK'nin emir ve talimatları doğrultusunda aktif şekilde örgütsel faaliyetler yürüttüğü, örgütle tam bir fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu bu nedenle "örgüt üyesi olmak" suçunu işlediği iddia edildi. Kaya'nın KCK sözleşmesine göre hareket ederek Yenimalle mezarlığında şehitlik oluşturduğu yine Kaya’nın katılmış olduğu bir yürüyüşte "PKK halktır halk burada", "Bijî Serok Apo" sloganlarının atılması delil olarak sayıldı.

FOTOĞRAFI DA SUÇ

Kaya'nın evinde el konulan ''Delila Bir Genç kadın", "Gerillanın günlükleri'' isimli kitap ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'a ait ''Nasıl yaşamalı'' isimli kitapların bulunması gerekçeli karara dayanak yapıldı. Kaya'nın, Öcalan ile görüşülmesi için Diyarbakır'da yapılan açlık grevine katıldığını gösteren facebook fotoğrafı da suçlar arasına iliştirildi.

MAHKEME GİZLİ TANIĞIN YALANLARINI ESAS ALDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya için, "Çuvallarla Kandil'e para götürdü" diyen gizli tanığın ifadeleri de gerekçeli kararda yer aldı. Mahkeme W1321BAW kod isimli gizli tanığın, ''Büyükşehir Belediyesi'nde sürekli olarak çalışan taşeron işçiler ile kadrolu personelden para toplandığını biliyorum, bu para veren şirketlerden mavi kent, personel alım şirketi ve hizmet alım taşeron firmalarıdır. Hizmet alım taşeron firmalarında çalışan personellerden yıllık 200 TL, ayrıca aylık 50 TL, mavi kent personel alım hizmetlerinde ise yıllık bin 500 TL ayrıca aylıkta 50 TL istiyorlar. Toplanan paralar elden herhangi bir banka işlemi görmeden çuvallar halinde PKK terör örgütünün dağ kadrosuna aktarıldığını biliyorum'' yönündeki beyanlarını Kaya'nın "örgüte üye olma'' suçu işlediğine kanaat olarak gösterildi.

YOKSULLARA YARDIM SUÇ

Yine GMK3319BA kodlu gizli tanığın KHK ile kapatılan Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne (VAN-DER) yapılan bağışların örgüte gönderildiğine ilişkin söylemleri de gerekçeli kararda yer aldı. Mahkeme, kentteki neredeyse tüm sivil toplum örgütlerinin yönetiminde yer aldığı derneğe gönderilen paranın örgütü aktarıldığı iddia etti

'BAĞINI KOPARMADI'

Mahkeme, Bekir Kaya'ya daha önce "örgüte üye olmak" suçundan ceza verildiği ama buna rağmen PKK ile olan organik bağını koparmadığını belirtti. Mahkeme Kaya'nın süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösterecek şekilde eylemlerine devam ettiğini vurguladı. Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi; "Sanığın silahlı terör örgütü üyeliği suçundan daha önce mahkum olmasına rağmen, örgütle organik bağını koparmayışı ve eylemlerine devam etmesi, sanığın suça konu eylemleri işleyiş şekli, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanığın suç kastının yoğunluğu dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle sanığın 5 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Sanığın daha önce terör suçundan cezalandırılmış olması nedeniyle, cezasından yarı oranında artırım yapılarak 7 yıl 15 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir."