Kayıp yakınları Abdussamet Çiçek için buluştu

Amed'deki kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, devlet tarafından kaybedilen Abdussamet Çiçek için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ile kayıp yakınları, kaybedilenlerin akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılması için 483'üncü kez bir araya geldi. İHD binasında yapılan eyleme, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Amed Şube Başkanı Raci Bilici, şube yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı.

'YÜZLEŞMEDEN ADALET GELMEZ'

Eylemde konuşan Bilici, baskı ve engellemelere rağmen insan hakları ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bilici, geçmişle yüzleşme olmadan, kayıpların akıbeti sorulmadan adaletin gelmeyeceğini ifade etti.

HİKÂYESİ

Eylemde bu hafta, Amed'in Silvan ilçesinde 15 Mart 1992'de kaybedilen Abdussamet Çiçek'in hikâyesi anlatıldı. İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın tarafından anlatılan hikâyede, Çiçek'in faili meçhul cinayete kurban giden Hanefi Kutlu için Silvan'da düzenlenen cenaze töreninden döndükten sonra 3 kişi tarafından takip edildiği hatırlatıldı. Yalçın, şunları da aktardı: "Tam bu esnada arkadan gelen 3 kişi, Şeyhmus'u iterek yere düşürürler ve Abdussamet Çiçek'e silahla ateş ederler. Silahlardan çıkan kurşunlardan yaralanan Abdussamet, olay yerinde hayatını kaybeder. Halk, failleri kovalar ve yakalar. Ancak olay yerine gelen emniyet görevlileri failleri halkın elinden linç edilmekten son anda kurtarır, karakola götürülen failler 3 gün sonra delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakılırlar."

Tüm bu yaşananlara rağmen ailenin üzerinde baskıların devam ettiğini dile getiren Yalçın, şunları da ekledi: "Ailenin üzerindeki şiddet ve tehditler bundan sonra da artarak devam eder. Abdussamet'in oğlu okuldan dönerken kimliği belirsiz kişilerin satırlı saldırısına uğrar ve yaralı olarak hastaneye kaldırılır. Saldırganlar çocuğun ölmediğini öğrenince hastaneye giderler, doktor çocuğu ancak kadın doğum bölümüne saklayarak saldırganlardan korur. Emniyet, memur olan Abdussamet'i 'örgüt üyesi' olarak kayıtlara geçirir. Olaya ilişkin failler bir türlü bulunamaz."