Kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen Kartay için buluştu

Kayıp yakınları, gözaltına alındıktan sonra 28 yıldır haber alınamayan İbrahim Kartay'ın akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD), “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 705’inci haftasında Amed'in Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Sekreteri Yakup Güven, son kayıp bulunana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
Kayıp yakınları, bu hafta 15 Ağustos 1994'te Hani ilçesinin Huni köyünde gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan İbrahim Kartay'ın akıbetini sordu. Kartay’ın hikâyesi, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Jiyan Ormanlı tarafından okundu.

TÜRK ASKERİNİN KÖY BASKININDAN SONRA

Türk askerinin 15 Ağustos 1994’te Huni köyüne baskın yaptığını dile getiren Ormanlı, “Askerler, köylüleri meydanda toplayıp onlardan köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahlarla taranarak öldürülür. İbrahim Kartay, diğer köylüler gibi köyü terk etmeye hazırlanırken, askerler tarafından gözaltına alınır. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a, İbrahim Kartay’ın gözaltına alındığı bilgisini köylüler verir” dedi.

Salime Çakır’ın çocuklarıyla birlikte komşu köye sığındığını, eşinden 10 gün boyunca haber alamaması üzerine Hani Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğunu aktaran Ormanlı, “Savcılıktan haber alamayan aile Hani Jandarma Karakolu’na gider. Karakoldaki yetkililer aileye 'İbrahim Kartay’ın gözaltına alınmadığı' cevabını verir. Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider, fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğluyla ilgili girişimde bulunmaması için tehdit edilir. Tüm bu nedenlerle ailenin girişimleri ve başvuruları sonuçsuz bırakılır. Gözaltına alındığı birçok kişi tarafından teyit edilen İbrahim Kartay’dan bir daha haber alınmaz” diye konuştu.

Ormanlı, “İbrahim Kartay dosyasında hakikati açığa çıkartacak, suçun tüm sorumlularını tespit ederek cezalandırılmalarını sağlayacak etkin bir soruşturma başlatılmasını istiyoruz. İbrahim Kartay için ve tüm kayıplarımız için adaletin sağlanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.