Kayıp yakınları işkenceyle katledilen Aras'ı sordu

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, elektrikli işkence ile katledilen Ebubekir Aras için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 492’ncisini İHD Şubesi’nde gerçekleştirdi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, İHD Amed Şubesi yöneticileri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1994 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ebubekir Aras’ın akıbeti soruldu.

'HUKUKSUZLUK BUGÜN DE DEVAM EDİYOR'

Eylemde konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, bu coğrafyada işlenen binlerce failli meçhul cinayetin faillerinin hala bulunmadığını belirterek, “İşlenen bu cinayetler, dönemin siyaset emrinde olan kamu görevleri ve paramiliter güçler, JİTEM dediğimiz güçler tarafından yapıyordu. Bunların hesabı sorulmadı, hukuksuzluk bugün de devam etti. '90'larda işlenen cinayetlerin hiçbirinin hesabı sorulmadı. Adaletin yerinde ve zamanında tecelli etmesi gerekir” diye konuştu. 

HİKÂYESİ

Zeytun’un ardından İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Orhan Örhan, gözaltına alınarak kaybedilen Ebubekir Aras’ın hikayesini anlattı. 13 Temmuz 1994 tarihinde sabah saat 05.00 sıralarında Aras’ın bekçilik yaptığı kamyon garajına güvenlik güçleri tarafından panzerlerle baskın düzenlendiğini belirten Örhan, “Baskın sırasında Ebubekir Aras gözaltına alındı. Yine aynı gün ayrı ayrı adreslere yapılan baskınlarda Ebubekir Aras’ın dışında 5 kişi daha gözaltına alındı. Olaydan bir hafta sonra Ebubekir Aras dışındaki herkes serbest bırakıldı. Ebubekir Aras, serbest bırakılmayınca Abdurrahman Aras, Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğüne gidip ağabeyinin akıbetini sorar. Emniyetteki görevli polis memurları kardeşine Ebubekir’i gözaltına aldıkları günün akşam saatlerinde serbest bıraktığını söyler” dedi.   

Ebubekir’in kardeşi Abdurrahman Aras’ın, Ebubekir ile birlikte aynı gün gözaltına alınıp bir hafta sonra serbest bırakılan 5 kişiyle görüşme yaptığını hatırlatan Örhan, 5 kişinin elektrikli işkence sırasında Ebubekir’in yaşamını yitirdiğini ve bu ölüm olayı nedeniyle kendilerine yapılan elektrikli işkencenin kesildiğini belirttiklerini söyledi. 

Aras, gittiği Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne 5 kişinin beyanlarını iletince Ramazan ve İbrahim adlı polislerin Ebubekir’in yaşadığını ve şimdilik sabretmeleri gerektiğini söylediğini kaydederek, “Olay hakkında Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ebubekir Aras’ı gözaltına aldıklarına ve salıverdiklerine dair bir belge düzenler. Belgede gözaltı tarihi 17 Temmuz 1994 sabah 05.00 olarak belirtilir. Salıverilme tarihi ise aynı gün akşam saat 20.30 olarak yazılır. Ancak Ebubekir’in okuma yazması ve imza atabilme durumu varken, belgenin altına parmak bastırılmıştı. Yine belgedeki gözaltına alınma tarihi gerçeği yansıtmıyordu. Bütün arama çabalarına rağmen gözaltına alınan Ebubekir Aras’tan bir daha haber alınamaz” diye kaydetti.