Kayyum darbesi bir çok kentte protesto edildi

HDP’li belediyelerin gasp edilerek eşbaşkanlarının gözaltına alınması ve yerlerine kayyum atanmasına, beş kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

AKP-MHP iktidarı 15 Mayıs sabahı HDP’li Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerini gasp ederek, belediye eşbaşkanlarını gözaltına almış, ve yerlerine kayyum atamıştı. Gasba karşı bir çok kentte protesto eylemleri düzenlendi.

AMED

Amed’in Sur ilçesinde, HDP binası önünde açıklama yapıldı. “Kayyım irade gaspıdır, asla kabul etmeyeceğiz” yazılı pankartın açıldığı eyleme, HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ'ın yanı sıra, görevleri gasp edilen ve bir süre önce tahliye edilen Sur Belediye Eşbaşkanı Cemal Özdemir de katıldı.

Polisler, 10'dan fazla kişinin eyleme katılmasına izin vermedi. Eylem, salgından dolayı fiziki mesafe kuralına uyularak gerçekleşti.

HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız, "Halkımızın nezdinden hiçbir meşruluğu olmayan bu anti demokratik tutumu tanımıyor, kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Kayyım gasptır. Gasp yasalar önünde suçtur. Bu suçunuzu tüm platformlarda teşhir etmeye devam edeceğiz" dedi.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Silopi ilçesinde de HDP İlçe Örgütü binası önünde bir açıklama yapıldı. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve HDP’li belediye eşbaşkanlarının da arlarında olduğu çok sayıda kişi eyleme katıldı.

“Kayyum seçmen iradesine darbedir” yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan HDP'li Özgüneş, “Bizler özgürlük, demokrasi, halkların, emekçilerin ve kadınların gücüyüz” dedi. Vu gücün baskılarla durdurulamayacağına vurgu yapan Özgüneş, "Bizler bu belediyeleri yeniden kazanacağız. Türkiye’ye demokrasi, barış ve adaleti getireceğiz. Türkiye’nin karanlığı sizlersiniz, bizler aydınlığa getireceğiz” diye ekledi.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü benzer şekilde bir açıklama ile kayyum darbesini protesto etti. HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, “Halkın seçim iradesini ortadan kaldırarak kayyım rejimi inşa ederek, bunu kalıcı hale getirmek isteyen iktidar, HDP belediyelerinden korkuyor. Halk iradesine salgın, hak ve hukuk tanımadan kayyım atıyorlar” diye konuştu.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zülüm yok. Darbe korkusu ile yanıp tutuşanlar, her gün Kürt halkına darbe yapıyor. Her gün zülüm etmektedirler. Kürt halkı yıllardır mücadelesini veriyor ve mücadelesini sürdürecektir” ifadelerini kullandı. Açıklama sloganlar ve beş dakikalık oturma eylemi ardından son buldu.

ADIYAMAN

Adıyaman’da yapılan eylemde HDP Adıyaman Merkez İlçe Eşbaşkanı Hasari Oğuz, ortak metni okudu. Hansari, kayyımlara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

ADANA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Heykel Park'ta bir açıklamada bulundu. Bu eyleme, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDK, CHP, ESP ve EMEP’in yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Eylemde bir konuşma yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, "Türkiye artık bir parti devleti olmanın ötesinde her türlü hukuksuzluk yapmayı kendinde hak gören bir troller ordusuyla karşı karşıyadır” dedi.

Öngör, “Kayyum, otoriter tek parti iktidarının, demokrasi ve halk karşıtlığıdır. Kayyımlar ile gaspedilen halkın iradesidir; sessiz kalmayacağız” vurgusunda bulundu. Öngör, Kürt meselesinin demokratik barışçıl yöntemlerle çözülmesinin yollarının aranması gerektiğini belirtti.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise iktidarın; HDP'li belediyelere kayyım atarken, muhalefetin diğer belediyelerini çalıştıramaz hale getirdiğini kaydetti. Hatimoğulları, kayyımcı zihniyete karşı mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.