Kayyum kreşi ticarethaneye çevirdi

DBP zamanında açılan Perperok Kreşi'nde Kürtçeyi yasaklayan Van kayyumu, çocukları daha önce kreşte eğitim gören ailelerden para almak için bir çok aileyi mahkemeye verdi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Perperok Kürtçe kreşinde Kürtçe eğitimi yasaklayan, kreşin ismini değiştirerek Türkleştiren Van kayyumu, şimdi de kreşte çocukları eğitim alan aileleri mahkemeye verdi. Kayyum tarafından açılan davada ailelerden 400 lira talep edildi. AKP tarafından gasp edilen DBP'li Van Büyükşehir Belediyesi'ne atandıktan sonra, kreşi paralı hale getiren Van kayyumu, ailelerden daha fazla para almanın peşine düştü.

DBP'li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında açılan ve tamamen Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi'nde yüzlerce çocuk yetiştirildi. Çocuklar ilk defa anadilleriyle eğitim alabilecekleri bir kreşe kavuşmuştu. Kürt halkının kendi anadiline sahip çıkması AKP ve Türk devletini korkutmaya başlamıştı. AKP tarafından DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelere atanan kayyumların ilk hedefi Kürtçe kreşler oldu. Kreşlerde anadilleriyle eğitim gören çocukların ve eğitmenlerin Kürtçe konuşması yasaklandı.

KÜRTÇE YERİNE DİN DERSİ VERİLMEYE BAŞLANDI

Van kayyumu, Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi’nin ismini Van Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kreşi yaptı. Kürtçe eğitimi yasaklayarak, Türkçeleştirdi. AKP’nin kayyumu daha sonra, kendi anadillerinde eğitim görmesi ve oyunlar oynaması gereken 3 ve 5 yaş arasındaki çocuklara din dersi vermeye başladı. ‘Değerler’ dersi adı altında verilmeye başlanan din dersi için de Van Müftülüğü tarafından bir grup görevlendirildi.

Çocuklara haftanın 5 günü her gün bir saat müftülüğün görevlendirdiği kişiler tarafından din dersi verilmeye başlandı. Van Büyükşehir Belediyesi'nin tüm taşınmaz mallarını satan Van kayyumu, belediyeyi milyonlarca lira borcun altına soktu.

AİLELERDEN PARA TALEP EDİLDİ

Belediyeyi AKP ve kendi yandaşlarına peşkeş çeken Van kayyumun yolsuzlukları Sayıştay Raporuna da yansımıştı. Van Büyükşehir Belediyesi'ni borç batağına sürükleyen kayyumun yeni hedefi, kreşte çocukları daha önce eğitim alan aileler oldu. Ücretsiz olan kreşi paralı hale getiren kayyum, ailelerden daha fazla para almanın peşine düştü. Kayyum, BDP’li Van Büyükşehir Belediyesi döneminde çocukları kreşte olan aileleri tek tek mahkemeye vererek ailelerden 400 lira talep etti.

Kayyumun kendilerini mahkemeye vermesine tepki gösteren aileler, kayyumun tek amacının kendilerinden para koparmak olduğunu söyledi. DBP döneminde Perperok kreşin hem Kürtçe, hem ücretsiz, hem de çok kaliteli bir eğitim verdiğini dile getiren aileler, tepkilerini şöyle dile getirdi: "Perperok, Kürtçe eğitim yuvasıydı. Kayyum atandıktan sonra, Kürtçe yasaklandı ve kreş ticarethane çevrildi. Şimdi de bizlerden para almaya çalışıyorlar. Bu yüzden bizi mahkemeye vermişler. Belediye, ticarethane değil, hizmet yeridir."