‘Kayyuma tepki göstermek demokrasiye olan borcumuzdur’

Amed, Van ve Mardin belediyelerinin AKP/MHP tarafından gasp edilmesine tepki gösteren CHP İstanbul İl Başkanı Deniz Yücel, "Buna tepki göstermek, buna karşı koymak hepimizin ülkemize ve demokrasiye olan borcumuz" dedi.

AKP/MHP’nin HDP'li Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına dönük tepki ve protestolar devam ederken, HDP’ye dayanışma ziyaretleri yapıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye İşçi Patisi (TİP) yöneticileri HDP İzmir İl Örgütü’nü ziyaret etti.

İlk ziyaret, İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin ve dernek üyeleri tarafından yapıldı. Gelenleri HDP İl Eşbaşkanları Besriye Tekgür ve Abdulkadir Baydur ile Parti Meclisi üyeleri karşıladı.

İHD: TÜRKİYE DEMOKRASİ AÇISINDAN ÇOK CİDDİ BİR AYIBA TANIKLIK EDİYOR

HDP’li yöneticilerle bir araya gelen İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, kayyum atamaları konusunda Türkiye'nin demokrasi açısından çok ciddi bir ayıba tanıklık ettiklerini ifade etti.

Kayyum protestolarına yönelik sert polis müdahalelerini de eleştiren İncin, bu zor süreçte HDP'nin yanında olduklarını belirtti. İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek de demokrasinin yok edildiği bir dönemi yaşadıklarını vurgulayarak, şunları belirtti: "Demokrasiye sahip çıkmanın, HDP'ye sahip çıkmakla mümkün olacağını düşünüyoruz. Ortada hukuksuzluğun daniskası var. Başlı başına bir hukuksuzluk var ve bu durumu kınıyoruz."

‘YASAK SADECE HDP'YE’

Bu destek ziyaretlerini anlamlı bulduklarını dile getiren HDP İl Eşbaşkanları ise, devlete karşı bütün sivil toplum kuruluşların bir arada olması gerektiğini vurguladı. Kayyum hukuksuzluğuna güçlü bir şekilde karşı koyarak ancak hükümete geri adım artırabileceklerini söyleyen eşbaşkanlar, İzmir Valiliği’nin aldığı ‘eylem yasağı’ kararına da tepki gösterdi. Eşbaşkanlar, "İzmir Valiliği’nin aldığı yasak kararının sadece HDP'nin kayyumlara yönelik eylemlerine yönelik olduğunu biliyoruz. İzmir'de kayyumlar dışında yapılan hiçbir etkinlikte bir yasaklama yok. Valilik kendince HDP seçmenlerine karşı her türlü şiddet politikalarını kamuoyuna karşı meşrulaştırıyor. Bu yasalar hukuksuzdur. Evrensel hukuk kurallarına göre aykırıdır" dedi.

KESK: DEMOKRASİ CEPHESİ BİR ARADA OLMALI

İHD yöneticilerinin ardından KESK Şubeler Platformu bileşenleri HDP’yi ziyaret etti. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, bir araya geldikleri parti yöneticilerine geçmiş olsun dileklerinde bulunup, mevcut sorunun sadece 3 şehirdeki belediyeye kayyum atanması olmadığını söyledi.

Halkın iradesini yok sayanların işçilerin iradesini de yok saydığını ifade eden Güven, "Ezilenleri, muhaliflerin yok sayan, kendi ekonomik ve siyasal krizlerini yönetmek için savaş çığırtkanlıklarını yaslanan ve kanla beslenen iktidarla karşı karşıyayız. Bu ziyarette tek adam sistemine karşı demokrasi cephesinde bir arada olmamız gerektiğini ifade etmek için de ziyaret ettik. Halkın iradesine sahip çıkmaya, demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

HDP’ye yapılan dayanışma ziyaretlerinin yanı sıra parti yöneticileri de Demokratik Sol Parti (DSP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il yönetimlerini ziyaret etti.

DSP VE CHP’YE ZİYARET

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun da yer aldığı partililer ilk olarak DSP’yi ziyaret etti. HDP heyetini DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe ve İl Başkanı Ramazan Solmaz karşıladı. Ziyarette DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, demokrasi çerçevesinde kapılarının her zaman diyalog zeminine açık olacağını ifade etti.

HDP heyetinin sonraki durağı CHP İl Örgütü oldu. Heyeti, CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve parti yöneticileri karşıladı.

CHP İL BAŞKANI: SEÇMENİN İRADESİNE VURULMUŞ BİR DARBEDİR

Yapılan görüşmede konuşan CHP İl Başkanı Deniz Yücel, ülkenin daha özgür, demokratik ve hukukun üstünlüğünün hakim olduğu bir çerçevede yönetilmesi için mücadeleye devam ettiklerini belirterek, mevcut durumdan rahatsız olan, ezilen ya da zarar gören tüm toplumsal kesimlerin de bu mücadelenin içinde olması gerektiğini söyledi. Mardin, Amed ve Van belediye eşbaşkanlarının idari bir kararla görevden uzaklaştırılması alınması ve yerlerine kayyum atanmasının tüm kesimleri rahatsız ettiğini ifade eden Yücel, "Bu yapılanlar demokrasiye ve seçmen iradesine vurulan bir darbedir. Biz bunu böyle görüyoruz. HDP’nin ya da başka bir siyasi partinin meselesi değil, Türkiye’de yaşayan herkesin meselesidir. Buna tepki göstermek, buna karşı koymak hepimizin ülkemize ve demokrasiye olan borcumuz. Bu yapılan atama nereden tutulursa tutulsun hukuksuzdur, yok hükmündedir. Bir mahkumiyet durumu olsaydı yine meclis üyeleri içinden bir seçim yapılırdı bu da yapılmadı. Dolayısıyla buradaki kastın daha farklı olduğunu düşünüyoruz. Bu konularda da biz karşı duruşumuzu sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

KATIRCIOĞLU: TÜM SORUNLARIN TEMELİNDE ANAYASA YATIYOR

HDP'li Erol Katırcıoğlu ise, Türkiye’deki ekonomik, siyasi tüm sorunların temelinde mevcut anayasanın yattığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yanlış bir yola doğru evrildiğini belirten Katırcıoğlu, “Biz yeni anayasa tartışması açmaya hazırlanırken sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu tartışmayı açtı ve doğrusu bu konuda mutlu olduk. 3 büyükşehir belediye eşbaşkanı masumiyet karinesi hiçe sayılarak görevden alındı. Bu işlemin sadece HDP’ye yönelik bir işlem olduğunu düşünmüyoruz. Demokrasi güçleri her durumda demokrasiyi savunmak için hazır olmaları gerekiyor. Demokrasiden yana olmak ya da olmamak diye bir ikilemle karşı karşıyayız. O yüzden bütün partilerin tutumları çok önemli. Türkiye eğer demokratikleşecekse CHP, HDP ve demokrasi güçleriyle gerçekleşecek" dedi.