Kazan: YSK sıkıyönetimi bile geride bıraktı

Duayen hukukçu Turgut Kazan, YSK’nin KHK’leri gerekçe göstererek seçilmiş HDP eşbaşkanlarının mazbatalarını ikinci sıradaki AKP’li adaylara vererek sıkıyönetim dönemini bile geride bıraktığını söyledi.

HDP belediye eşbaşkanlarına Kanun Hükmündeki Kararnamelerle (KHK) ihraç edilmeleri gerekçe gösterilerek mazbataların verilmemesini ANF’ye değerlendiren hukukçu Turgut Kazan, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından HDP’ye tuzak kurulduğunu vurguladı. 1989 yılında Danıştay’ın verdiği İçtihadı Birleştirme kararını hatırlatan Kazan, YSK’nin bugün verdiği kararlarla 12 Eylül darbe döneminden ve sıkıyönetim kararlarından daha ağır koşullar dayattığının altını çizdi.

‘YSK’NİN BU KARARI ADETA BİR TUZAK!’

Yerel seçimleri kazanan HDP’li eşbaşkanların KHK’lerle hukuksuz bir biçimde ihraç edilmiş olmaları gerekçe gösterilerek mazbataların ikinci sıradaki AKP’li adaylara verilmesine bir tepki de duayen hukukçu Turgut Kazan’dan geldi.

Kazan, YSK’nin KHK’leri öne sürerek mazbataları ikinci partiye verme kararının tam bir hukuksuzluk ve asla kabul edilmeyecek bir ayıp olduğunu vurguladı. YSK’nin bu kararla adeta HDP’ye tuzak kurduğunun altını çizen Kazan, “YSK’nin bu kanunsuz kararı HDP’ye verilen oyların bir çeşit gasp edildiğinin açık göstergesi. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

‘DANIŞTAY’IN İÇTİHAD KARARI BELLİ’

Danıştay’ın 1989’daki İçtihadı Birleştirme kararına atıfta bulunan Kazan, Danıştay ve Yargıtay üyelerinden oluşan YSK’nin bu karardan habersiz olamayacağına işaret etti. YSK’nin bilinçli bir şekilde böyle bir hukuksuzluğa imza attığına işaret eden Kazan, şu hususlara dikkat çekti: “Danıştay ve Yargıtay üyelerinden oluşan YSK verilen bu kararın kanunsuz olduğunu bilmemiş olamaz, çünkü 30 yıl önce bu konu hakkında Danıştay’ın İçtihadı Birleştirme kararı var. Bu kararda Sıkıyönetim Komutanı’nın işlerine son verdiği kişiler hakkında verdiği ‘Sıkıyönetim tarafından görevlerine son verilenler bir daha kamu hizmetlerinde görevlendirilemez’ hükmünü değerlendiren Danıştay Genel Kurulu, bırakın bu kişilerin başka kamu hizmetinde görev alıp alamayacağı, eski görevine iadesi gerekir diyerek sorunu çözdü ve bu durumun sadece sıkıyönetim dönemi için geçerli olduğunu belirtti. Yani bir daha görevlendirilmez yasağının ancak sıkıyönetim dönemiyle sınırlı olduğunu ve sıkıyönetim kalktığına göre de insanları ömür boyu böyle bir yasakla karşı karşıya bırakmanın anayasanın 4-5-6. maddelerine açıkça aykırı olacağı için eski görevlerine iade edilmeleri yönünde karar verdi.”

‘YSK’NİN AMACI HDP OYLARINI GEÇERSİZ KILMAKTI’

YSK’nin bugün verdiği kararla 12 Eylül darbe döneminden daha ağır koşullar dayattığını vurgulayan Kazan, bu kararın hem Danıştay’ın İçtihadı Birleştirme kanununa aykırı, hem de büyük bir hukuksuzluk olduğunun altını çizdi. Bunun aynı zamanda bir tuzak olduğunu kaydeden Kazan, “Siz eğer gerçekten KHK’lerle belediye başkan adayı olunamayacağına inanıyorduysanız ki bu inancınız yanlış, aday yapmayacaktınız. Ama siz Danıştay kararına uygun davranıyormuş izlenimi yaratarak tuzak kurdunuz. Burada sizin esas amacınız o illerde HDP’ye verilecek oyları geçersiz kılıp AKP adaylarının seçilmiş sayılmasını sağlamaktı” diye konuştu.

Bu hukuksuzluğun ne yazık ki Anayasa Mahkemesi’ne götürülemeyeceğini belirten Kazan, ama bu hukuksuzluğun tarih sayfalarından asla silinmeyeceğini ve bu ayıbın siyasal iktidar ile YSK’nin hanesine yazılacağını vurguladı.