KCK: Mayıs Ayı şehitleri öncüdür

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, ülkenin ve halkın özgürlüğü uğruna cesaret, fedakarlık ve kahramanlık kültürünün gelişmesinde Mayıs Ayı Şehitlerinin öncü olduğunu söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, faşizmin kendisini Kurdistan ve Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı böylesi kritik bir süreçte Türkiye sosyalist demokratik hareketi ile Kürt halkının birlik ve dayanışmasını daha da geliştirmesine; faşizme karşı mücadeleyi büyütmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtti. 

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Mayıs Ayı Şehitleri vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Eşbaşkanlığın açıklaması şöyle: “Kurdistan’da özgürlük mücadelesinin başlamasında ve gelişip yayılmasında tarihi rol oynayan ve yurtsever Kurdistan halkı tarafından yakından tanınan birçok devrimci ve yurtsever, mayıs ayında şehadete ulaşmıştır. Hareketimiz bu özelliğinden dolayı mayıs ayını ‘Şehitler Ayı’ olarak belirlemiştir. Mayıs Ayı Şehitleri şahsında tüm devrim ve demokrasi şehitlerini büyük bir saygı ve minnetle anıyor, büyük anıları önünde saygıyla eğiliyor; mücadelelerini zafere taşıyacağımıza dair sözümüzü yineliyoruz.

HALKIN EN FEDAKAR VE CESUR EVLATLARI

Mayıs ayı Kurdistan Devrimi açısından önemli bir yere sahiptir. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi henüz başlangıç aşamasındayken Önder Apo’yla yoldaşlık yapan, her şeylerini ortaya koyarak kutsal özgürlük yürüyüşüne katılan Kurdistan halkının en cesur ve fedakar evlatları mayıs ayında şahadete ulaşmıştır. Hareketimizin partileşme sürecinin ilk şehidi olan Haki Karer; Hilvan-Siverek direnişinin öncülerinden Halil Çavgun ve arkadaşları; Diyarbakır zindanında Kürt düşmanı işkenceci faşist sisteme karşı bedenlerini ateşe vererek şehadete ulaşan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık; Kurdistan devriminin askeri komutanlarından Mehmet Karasungur ve daha birçok ölümsüz kahraman mayıs ayında şehit düşmüştür. Kurdistan’da ülkenin ve halkın özgürlüğü uğruna cesaret, fedakarlık ve kahramanlık kültürünün gelişmesinde mayıs ayında şehit düşen yoldaşların öncülüğü vardır. Bu açıdan mayıs ayını ve mayıs ayında şehadete ulaşan arkadaşları büyük bir şükranla anmak ve onların yolunda yürüme kararlılığını ortaya koymak çok önemlidir. Halkımız bulunduğu her yerde bu bilinç ve duyguyla her zamankinden daha fazla mayıs ayı şehitlerini anmalı ve anılarına sahip çıkmalıdır.

HEWLÊR KATLİAMI VE ŞEHİTLERİ

Mayıs ayında şehit düşen ve yurtsever Kurdistan halkı tarafından her zaman öfkeyle hatırlanacak olan olaylardan biri de Hewlêr Katliamı ve şehitleridir. KDP, 1997’de hastanede tedavi gören yaralı onlarca arkadaşımızı katletmiştir. KDP’nin yaptığı bu katliam ve ihanet, halkımız tarafından asla unutulmayacaktır. Ne yazık ki KDP bu ihanetçi tutumunu bugün de sürdürmekte, Kurdistan’ın işgal edilmesinde ve Kürt soykırımının gerçekleşmesinde Türk devletinin yanında yer almakta; Kurdistan’ı savunan gerillaya karşı işgalci Türk ordusuna yardım etmektedir. KDP, işbirlikçi ve ihanetçi tutumunu, Medya Savuna Alanları’nın yanı sıra Rojava, Şengal ve Maxmûr’da da sürdürmektedir. KDP, tümüyle Kürt düşmanı soykırımcı sömürgeci Türk devletine ve AKP-MHP’ye angaje olmuş durumdadır.

TÜRKİYE SOSYALİST HAREKETİ’NİN ŞEHİTLERİ

Mayıs ayı Türkiye Sosyalist Hareketi açısından da önemli bir aydır. Başta İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş ve arkadaşları olmak üzere Türkiye Sosyalist Hareketi’nden birçok devrimci mayıs ayında şehadete ulaşmıştır. Bu büyük şehitlerini saygı ve minnetle anıyor, anılarına bağlı olduğumuzu, mücadelelerini devam ettirdiğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Önder Apo her zaman Türkiye Sosyalist Hareketi’nin bu büyük devrimcilerinin mücadelelerini ve çizgilerini önemsemiş ve bunun izleyeni olduğunu pratiğiyle ortaya koymuştur. 

ŞEHİT GERÇEĞİNE GÖRE MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİ

Faşizmin kendisini Kurdistan ve Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı böylesi kritik bir süreçte Türkiye Sosyalist Hareketi’yle Kürt halkının birlik ve dayanışmasını daha da geliştirmesine; faşizme karşı mücadeleyi büyütmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Şehitlerin bizden beklentisi budur, bizim de buna cevap olmamız ve bunu mutlaka başarmamız gerekmektedir. Bu temelde herkes şehitler gerçeğini daha derinden anlamalı, yaşamalı ve mücadeleyi büyütmelidir.”