Kemal Bülbül: Buradaki canlara vaktinde ulaşılmadığı için ortaya büyük trajedi çıktı

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, deprem bölgesinde enkaz altında olanlara vaktinde ulaşılmadığı için çok büyük bir trajedi yaşandığını söyledi.

ANF'ye konuşan Kurdistan’da yaşanan depremden en çok etkilenen Semsûd’da halkın kendini güvencesiz ve sahipsiz hissettiğini vurgulayarak enkaz altında binlerce ceset olduğunu ve devlet kurumlarının hiçbirinin maddi ya da manevi bir yardımının dokunmadığına dikkat çekti. 

HER ŞEY YOLUNDA İMAJI VERİLİYOR

Depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Semsûr’dan durumu aktaran Kemal Bülbül, şunları söyledi: “Adıyaman'da binlerce enkaz, yıkıntı söz konusu. Bu enkaz ve yıkıntıların altında sayısız can var. Maalesef buradaki canlara vaktinde ulaşılmadı ve ulaşılamadığı için ortaya büyük bir trajedi çıktı. Şu anda bile hala kimi ihbarlarda enkazların altından sesler geldiği söyleniyor ki bu saatten sonra oldukça zor. Biz oralara gidip çeşitli ekipleri yönlendirmeye çalışıyoruz. Başlangıçtan bu yana, valilik, AFAD, belediye, herhangi bir devlet kurumunun maddi manevi ya da enkazın kaldırılması konusunda hiçbir yardımı söz konusu olmadı. Üstelik yardımı söz konusu olmadığı gibi genel medyada sanki her şey tıkırında, işler yolunda gidiyormuş gibi imaj verilip hükümetin bu konuda başarılı olduğu, rahatlıkla mobilize olduğu gibi saçma sapan yaygaralar yapılıyor.”

HALK GÜVENCESİZ HİSSEDİYOR

Bülbül, enkazların hala kaldırılmadığını ve çoğu insanın geç kalındığı için hayatını kaybettiğini de şu sözlerle ifade etti: “Enkazların altında ne üzücüdür ki cesetler var. İkincisi açlık, üçüncüsü susuzluk, dördüncüsü iletişim beşincisi de genel olarak toplumunun kendine sahipleneceği bir yöntemin bir güvencenin olmaması. Hal böyle olunca toplum kendini son derece güvencesiz, sahipsiz hissediyor. Zaten yakınlarını, çocuklarını, ebeveynlerini kaybetmiş olanlar bu acıyı mı yaşasın bu sahipsizliğe tepki mi göstersin. Giderek böyle ağır bir psikolojik çöküntünün ortaya çıktığı bir durum söz konusu oluyor. Sağlık konusunda hiç bir hizmet yok ve bugün Adıyaman Hastanesi'ne yaptığımız ziyarette oradaki hekimler getirilen çoğu depremzedenin organ kaybının olduğunu ve kimilerinin ampute kimilerinin kollarının alındığını; bunun da temel sebebinin arama kurtarmada geç kalınmış olduğunu ifade etti. En çok etkilenen ilçelerden bir tanesi Gölbaşı, Besni, Çelikhan. Zaten fay hattı üzerinde olan yerler buralar. Köylere henüz ulaşılmış değil. İlçelere doğru düzgün ulaşılmış değil, oralara yardım ulaşmış değil. Biz HDP olarak buradaki demokratik kitle örgütleri ile gelir gelmez görüştük ve bir koordinasyon oluşturduk ve bir kriz masası oluşturduk.”

DEPREMİN DOĞURACAĞI SONUÇLARI TAHMİN ETTİK

Deprem olduğu sırada Mardin'de olduğunu ve şiddetinden çok büyük bir depremin olduğunu, yıkıcı, yakıcı sonuçlarının olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Bülbül, şöyle devam etti:  “Depremin yarattığı sarsıntı süresi ve sarsıntı şiddetinden anladık. Zaten izlediğim kadarıyla bilim insanları depremin Maraş'ın Pazarcık ilçesinin Türkoğlu hattında olacağını daha önceki Malatya depreminde söylemişlerdi. Depremin burada olduğunu ben tahmin ettim ve hemen aradım.  Maraş’taki Adıyaman'daki insanlarımız ‘Doğru deprem oldu ve çok sarsıcı etkileri oldu’ dediler. Büyük bir telaş büyük bir panik büyük bir korku yüklü bir sesle konuşuyorlardı. Biz hemen Mardin'den kalkıp Adıyaman'a geldik. gelirken Kahta'ya uğradık. Kahta'da 6 tane bina yıkılmıştı. Sabah saat 8 civarı hastaneye uğradık. Oradaki acil yetkilisi 17 cenazenin olduğunu söyledi. Sonra Adıyaman'a geldik. Tabi Adıyaman'da görüntü tam bir trajedi. Hiçbir sağlam bina yok. Ayakta kalan binalar da ağır hasarlı ve kullanılmaz haldeler. “

BÜYÜK TRAJEDİ

HDP olarak bir kriz masası oluşturduklarını kaydeden Bülbül, son olarak şunları söyledi: “Kriz masası HDP ve demokratik kitle örgütlerinden oluşuyor. Bu demokratik kitle örgütlerinin ciddi iyi bir organizasyonu oldu. İki tane dağıtım noktası oluşturduk. Bir tanesi Yenimahalle Cemevi diğeri de Kayalık mahallesi Hisar düğün salonu. Gelen tırları bu noktalara yönlendirdik. Buralardan ciddi dağıtım söz konusu oldu. Dün itibariyle Çınar belediyemiz gelip, Yenimahalle Cemevi'nin avlusuna mutfak kurdu. İlk defa dün akşamdan beri sıcak yemek yiyebiliyoruz. Yiyecek, giyecek battaniye ve benzeri şeyler dağıtıldı gelen kamyonlardan. Şu anda en çok ihtiyaç duyulan şey jeneratör, çadır ve enkazları kaldırabilecek ölçekte iş makinaları vinç, hilti. Biz Kürt halkı olarak çok büyük trajedilere katliamlara tanık olduk. Fakat bu daha büyük bir trajedi.”