Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Kemalbay: Bu ülkede direnenler kazanacak

HDP'nin Vicdan, Adalet ve Demokrasi Mitingi'nde konuşan HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, "Bu ülkede direnenler kazanacak. Hep birlikte kazanacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Vicdan, Adalet ve Demokrasi Mitingi'nin 4'üncüsü Adana'da gerçekleştirdi. Adana halkının 7'den 70'e miting alanına aktığı mitingde, Koma Pel ve sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne tutuklu bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajının okunması ardından, Demirtaş'ın seslendirdiği Giden Kuşlar şarkısı çalındı.

Daha sonra, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş söz aldı. Adana'dan Edirne'ye, Kandıra'ya selam gönderen Beştaş, "Ülkede adalet ve vicdan var mıdır?" diye sordu. Beştaş, tüm kesimlerin tehdit altına alındığını, binlerce savcı, hakim ve polisin ihraç edildiğini ve tutuklandığını söyledi. Beştaş sırf barış istedikleri için emekçilerin ihraç edildiğini belirtip, her kesimin baskı altında olduğunu belirtti. Beştaş, "Bu gidişatı biz durduracağız. Bu ülkeyi barışa ve kardeşliğe kavuşturacağız" diyerek tek tek tutuklu vekillerin adını saydı.

Türkiye'de adaletin olmadığını söyleyen Beştaş, "Biz bu ülkeye adalet getireceğiz. AKP, MHP bu ülkede 20 milyon insanın gözüne baka baka Kürt düşmanlığı yapıyor. Onların ittifakları ise Kürt düşmanlığıdır" dedi. HDP Eş Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıyı hatırlatan Beştaş, İçişleri Bakanlığı'ndan bir cevap beklediklerini söyleyerek, Bakan Soylu'yu istifaya çağırdı. AKP'nin politikasının içeride ve dışarıda savaş olduğunu ifade eden Beştaş, çözüm sürecinde konuşan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın şu anda yoğun bir tecrit altında olduğunu söyleyerek, "İnsanlık suçu olan tecrit kaldırılsın" dedi. Dün Meclis'ten geçirilen tezkereye değinen Beştaş, CHP, MHP ve AKP'nin savaşa "Evet" dediğini belirtti. CHP'nin Adalet Yürüyüşü'ne dikkat çeken Beştaş, "Herkese adalet var; ama Kürtler adalet yok. Bu nasıl bir adalet?" diye sordu.

Tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve vekilliği düşürülen HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın posterlerinin alana alınmamasını protesto eden Beştaş, "Siz bize Eş Genel Başkanlarımızın fotoğraflarını almayarak unutturamazsınız. Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ'ın vekilliğini düşürmüş olabilirsiniz; ama o bizim içerdeki Eş Genel Başkanımız. Gün gelecek her iki Eş Genel Başkanımız da fotoğraflarını yasakladığınız bu alanlarda halklarla buluşacak" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından söz alan HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, kitleyi selamlayarak, 325 gündür HDP Eş Başkanları'nın rehin tutulduğunu, yasama, yürütme ve yargının AKP'nin elinde olmasına rağmen kendilerinden ve halktan korktuğunu söyledi. HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın sesinden korktuklarını ve bu korku ile saldırdığını aktaran Kemalbay, "HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan korktukları için tutuklayıp rehin aldılar. Buna rağmen Demirtaş'ın susturulamadı ve cezaevinde şiiri söyleyip ve kitap yazdı" dedi. Kemalbay, AKP'nin bu korkusu nedeniyle partilerine saldırdığını ve bu saldırılara rağmen halkın iradesinden vazgeçmediğini belirtti.

AKP'nin tüm kesimlerin başına bela olduğunu, Erdoğan-Bahçeli ittifakının ülkeyi kaosa sürüklediğini söyleyen Kemalbay, bu ittifakın kendine muhalif olan tüm kesimlere saldırdığını söyledi. Kemalbay, "Bir taraftan milliyetçi, bir taraftan siyasal İslam'da yeniden kendini inşa etme taraftarıdır" dedi. Dün Meclis'ten geçirilen tezkereye de tepki gösteren Kemalbay, "Savaşınızı Irak'taki Kürdistan'a Suriye'deki Rojava'ya sıçratmaya hakkınız yok" dedi.

AKP'nin Suriyeli mülteci politikalarına da değinen Kemalbay, onları ucuz işçi olarak kullandığını ve ölüme terk ettiğini söyledi. Kemalbay, "İşçiler haklarını aramaya kalktıklarında büyük kol kuvvetlerini buluyorlar. Haklarını aramak istediklerinde OHAL ve KHK'lerle karşılaşıyorlar. Oysa AKP Genel Başkanı 'Biz büyük bir ülkeyiz' diyor. Oysa her 4 gençten biri işsiz. TÜİK verilerine göre, yüzde 10 üzerinde işsizlik var. Soruyorum Erdoğan'a büyük Türkiye bu mudur?" dedi.

Kemalbay, kayyumların politikalarına değinerek, "Atadıkları kayyumların da yerine kayyum atıyorlar. Halkın seçilmişlerinin yerine kayyum atamak antidemokratik uygulamadır" dedi. Türkiye'de barış ve demokrasi talepleri ile ve halkların mücadelesinin kazanacağını vurgulayan Kemalbay, "Birlikte Kazanacağız. Direnenler mutlaka kazanacaktır" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından, mitinge gelenler, "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak dağıldı. Ziya Paşa tarafında, gençlerin önü slogan attıkları gerekçesiyle kesildi. O sırada bir genç slogan attığı gerekçesiyle gözaltına alındı.