‘Kemer sıkmamızı kimse bizden beklemesin’

Bir Adım Daha İnisiyatifi, Türkiye’deki ekonomik krize ve doların yükselişine dikkat çekmek amacıyla Şişli’deki İŞKUR binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Önümüzdeki dönemde kemer sıkmayı kimse bizden beklemesin” denildi.

Bir Adım Daha İnisiyatifi, Türkiye’deki ekonomik krize ve doların durdurulamayan yükselişine dikkat çekmek için Şişli’de bulunan İŞKUR binası önünde basın açıklaması düzenledi. “Oylar HDP’ye Demirtaş’a”, “İşsiz bırakanlar gidecek” ve “Ekmeğimizi küçültenler gidecek” dövizlerin açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada ilk olarak söz alan Bir Adım Daha İnisiyatifi üyesi Deniz Sert, ülkede 6 milyon işsizin olduğunu, krizin gelmesiyle birlikte bu oranın çok daha fazlalaşacağını söyledi. Emekli aylıklarının her geçen gün düştüğünü ifade eden Sert, “İnsanlar geçinemiyoruz diye kendilerini yakıyor. Kadınlar iş gücüne katılamıyor. Ancak 10 kadından 3 kişi çalışabiliyor. Kriz gelince kadınlar daha fazla eve hapsolmaya başlayacak. Daha fazla taşeronlaşma, daha fazla iş ölümleri olacak. Geçtiğimiz günlerde bir grev yasaklandı. Bununla birlikte AKP döneminde yasaklanan 15’inci grevdi. Kriz geldiği zaman işçiler, emekçiler haklarını arayamayacaklar. Daha fazla sömürülecek” dedi.

Daha sonra söz alan Bir Adım Daha İnisiyatifi üyesi Hakan Öztürk de “Son günlerde büyük bir kaygıyla doların yükselmesini gözlemliyoruz. Doların yükselmesine karşı Türkiye’nin başbakanı şöyle bir yorumda bulundu. ‘Dolar yükselse ne olur yükselmese ne olur.’ Doların yükselmesi başbakanı ilgilendirmiyor olabilir. Ama bu ülkenin emekçi halklarını ilgilendiriyor. Onların zaten emekçi halklarla ilişkisinin olmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Doların yükselmesiyle birlikte işsizlik ve enflasyonun da yükseleceğini sözlerine ekleyen Öztürk şöyle konuştu: “Dolar yükseldiği zaman Türkiye’nin emekçi halkları için dolar dolsa da olur dolmasa da olur diyemezler. Diyorsunuz ya ‘aynı gemideyiz’ diye. Evet aynı gemideyiz ama siz geminin kaptan köşkündesiniz. O yüzden aynı değiliz.”

Bu durumun birinci dereceden sorumlusunun iktidar olduğunu sözlerine ekleyen Öztürk, “Bu ülkeye dolar geldiği zaman ne yapacağına siz karar verdiniz. Ne yaptınız? Kendi yandaş sermaye grubunuza bu İstanbul’un her yerine inşaat yaptırdınız. Cumhurbaşkanı dahi çıktı ‘biz İstanbul’a ihanet ettik’ dedi. Önümüzdeki dönemde kemer sıkmayı kimse bizden beklemesin. Kabul etmeyeceğiz. Bunu kabul etmemek için de Türkiye’nin ekonomisinin, rejiminin düzgün yönetildiği, tek adam rejimine son verildiği çoğulcu bir dünya istiyoruz. O yüzden diyoruz ki adaletli günler için, ekmeğimizi paylaşabildiğimiz günler için, güzel günler, umutlu günler için bir adım daha ve oylar Demirtaş ve HDP’ye” şeklinde konuştu.

Eylem yapılan konuşmaların ardından son buldu.