Kerestecioğlu: AKP'den kurtuluş mücadelesi başladı!

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AKP'nin OHAL’siz kıpırdayamaz, yaşayamaz hale geldiğini söyleyerek, "AKP'den kurtuluş mücadelesi başladı" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki konuları değerlendirdi.

DEMİRTAŞ'IN DURUŞMASI

Kerestecioğlu, ilk olarak rehin tutulan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugünkü duruşmasına değindi. Demirtaş’ın savunmasının kamuoyundan saklandığını ve davada esas olarak demokratik siyasetin yargılandığını ifade eden Kerestecioğlu, şunları belirtti: “Demirtaş’ın şahsında demokratik siyasete inananlar yargılanıyor. Çözümün diyalogla, müzakere ile sağlanacağına olan inanç yargılanıyor. Demirtaş’ın bugün cezaevinde olmasına neden olanların neredeyse tamamı darbeci oldukları iddiasıyla cezaevindeler. Tüm bu kişiler cezaevinde ama bunların kumpasları nedeniyle Demirtaş 1 buçuk yıldır özgürlüğünden mahrum. Bu insanlar cezaevindeyse Selahattin Demirtaş niye cezaevinde? Demek ki başka bir kumpas daha var. HSK Meclis Darbe Komisyonuna görüş bildiriyor ‘bu darbeciler siyasi kumpaslar yapıyor’ diye. AKP’liler her gün çıkıp ‘darbeciler kumpaslar kurdular’ diyorlar. Peki herkese kumpas kuran bu kişilerin iddiaları nedeniyle neden Demirtaş tutuklu. Bunlar AKP’ye kumpas kurdu da HDP’ye kurmadı mı?"

Kerestecioğlu, “Demirtaş duruşmada Ahmet Davutoğlu, Hakan Fidan, Yalçın Akdoğan, Efkan Ala’nın da tanık olarak dinlenmesini istedi ama mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Mahkeme heyeti reddetmiş olsa da bu kişiler mahkemeye başvurmalı ve tanık olmayı talep etmeliler. Demirtaş olayları tüm samimiyetiyle anlattı. Sizler de gidin ve tanıklık yapın. O dönemi anlatın. Eğer bundan kaçarsanız tarih sizi yargılayacaktır” dedi.

OHAL'İN UZATILMASI

OHAL’in yeniden uzatılmasına tepki gösteren Kerestecioğlu, şunları ifade etti: “Hiç utanmadan, sıkılmadan yine bu hafta OHAL’in uzatılması için önerge verecekler! Çünkü OHAL’siz kıpırdayamaz, yaşayamaz hale geldiler. Bir ülkenin gerçek ana muhalefet partisinin lideri siyasetçiler hapisteyken, OHAL sürerken bir ülkede asla demokrasi yoktur. Halkın elinden bütün demokratik kanalları alır, baştan aşağı şaibeli bir seçim yaparak demokratmış gibi bir imaj verir. Neden açıkça ‘diktatörüm’ diye ortaya çıkmazlar? Çünkü uluslararası maliyeti fazladır açıkça diktatör bir rejim, askeri bir diktatörlük kurmanın. Diktatörlük kurarlarsa ABD de, Rusya da, Avrupa da bu ülkeyle yaptıkları silah anlaşmalarını meşru gösteremezler. En kurnazcası ülkede baskı, zapturapt, işkence rejimi kurup adını da demokrasi koymaktır. Siz OHAL’i darbecilere karşı ilan etmediniz mi? Çocuk istismarıyla OHAL’in ne ilgisi var... Ama her şeyle OHAL’in alakası var. İstemedikleri hiçbir sözün söylenmesine tahammülleri yok."

ÇOCUK İSTİSMARI

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek olan çocuk istismarı suçlarına ilişkin tasarıda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu almadığını söyleyen Kerestecioğlu, “Yalnızca kamuoyunun öfkesini dindirsin diye cezaları artırmış, hadım getirmiş. Fakat bu tasarı tek bir çocuğu dahi istismara karşı koruyacak bir yasa değil. Kamuoyunun yüreği soğusun diye yasa çıkarılmaz. Ülkemizde zaten şahıslara verilen cezalar her zaman yüksektir. Asıl devlet ve devlet görevlilerinin işlediği suçlara doğru dürüst ceza verilmez. İşte bu nedenle 18 yılı 40 yıla, müebbete çevirmekle hiçbir şey halledemezsiniz. İstikrarlı bir politikanız yoksa cezalar hiçbir şeyi önlemez” diye belirtti.

Son günlerdeki deizm tartışmasına da değinen Kerestecioğlu, AKP-MHP'nin farklı inançlardaki kesimlere dönük nefret suçlarına tepki gösterdi.

'GERÇEKLER ÖLÜYOR!'

Kimyasal iddialarının ardından ABD öncülüğünde Suriye’ye yönelik gerçekleşen müdahaleye de değinen Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

“ABD, İngiltere ve Fransa, kimyasal silah kullandığı iddiasıyla Suriye yönetimine ait bazı yerleri bombaladı. Üstelik, tüm ülkeler tarafından yetkilendirilen Kimyasal Silahları Engelleme Örgütü’nün Cumartesi günü bölgede kimyasal silaha ilişkin inceleme yapmasından hemen önce. İngiltere’de May, Fransa’da Macron, ABD’de Trump kendi ülkelerinde hakimiyet kurma savaşı verirken iç siyasette güç kazanmak için mi yaptılar bu saldırıyı, tartışmalı. Ayrıca Afganistan’ı ve Irak’ı da mahveden aynı koalisyon değil miydi? Tarihin tekerrürünü yaşıyoruz yine. Savaşta önce gerçekler ölür. 

Hatırlarsanız, Irak’ın işgalinde de kimyasal silah olduğu gerekçesi kullanılmıştı. Saddam Halepçe’de kimyasal silahla binlerce Kürdü öldürdüğünde ses çıkarmayan dünya, Irak’ın elinde kimyasal silah kalmadığı bir dönemde işgali meşrulaştırmak için bu bahaneyi kullanmıştı. İşte kimyasal silahlar kadar korkunç o kadar vahşi bir şey varsa da yalanlarla insanları savaşlara sürüklemektir. Öyle sapkın bir hal almış ki; lider demeye dilim varmayan bu kişilerden turuncu saçlı olanı çıkıyor ‘en akıllı, en zeki füzeyi yolluyoruz’ diyerek insan-canlı öldüren füzesini övüyor! Saraylısı çıkıyor sürekli verdiği ölüm sayılarını alkışlatıyor. Hükûmet kurmayları saldırıyı yetersiz buluyor. Adı ‘insani yardım’ olan bir vakıf, insanlık felaketi olan bombalamaları savunuyor."

'SAVAŞ VE KANDAN BESLENİYORLAR'

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “Teşkilatlarımız da 2019’da bir seçim savaşına hazırlanıyor. 2019’daki bu seçim savaşına Başkomutanımızın liderliğinde hazır mıyız” sözleri üzerine de şunları söyledi: "Düşman kim Sayın Berat Albayrak? Kime karşı Kurtuluş Savaşı verecek bu insanlar? Hangi işgal kuvvetleri var bu ülkede? Biz hiçbir şekilde savaşla, kanla beslenenlerden değiliz. Kimin bundan beslendiğini de halkımız çok iyi görüyor aslında. Ama bakın şöyle diyebiliriz isterseniz; evet bu ülkenin bir kurtuluş mücadelesi başladı. İşte o sizlerden kurtuluş mücadelesidir."