Kerestecioğlu: Seçim güvenliği yok

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Binali Yıldırım’ın oğullarının off-shore hesaplarını hatırlattı. Kerestecioğlu, "En önemli şey seçim güvenliği. OHAL devam ederken seçimden söz etmek çok afaki kalıyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KAVALA'NIN TUTUKLANMASI

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, İşveren Osman Kavala’nın tutuklanmasının bir gözdağı olduğuna dikkat çeken Kerestecioğlu, “Bir gazete 1 ay boyunca Osman Kavala’yı hedef gösterdi, Erdoğan yine esti gürledi ve Kavala gözaltına alındı. Daha ortada iddianame yokken bir ülkenin Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan bir kişi, Kavala’yı kürsüden itham etti, ‘Hesabını soracağız’ dedi. Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım ve Hasan Ferit Gedik’i öldürenler ve bunu azmettirenler, ‘Polisimiz tarih yazmıştır’ diyenler değil, bu toplumsal tepkiden taraf olanlar mı yargılanacak? Kavala, hem Gezi’yi hem 15 Temmuz’u organize etmekten yargılanıyor. Hâlbuki Gezi’nin sponsoru yoktu. Sadece yurttaşlar, Ali Amcalar, Fatma teyzeler ellerinde yiyeceklerle geliyorlardı. Bu ülkenin gülen yüzünün, gencinin, kadınının bir araya geldiği yerdi Gezi. Bu hafızayı kimse unutturamaz, kimse de unutmasın. Kavala’yı bir de Sorosçu olmakla suçladılar. 2003 yılında Davos’ta Soros’la buluşup ‘Türkiye’de açık toplum biziz, bizi destekleyin’ diyen Erdoğan değil miydi” ifadelerini kullandı.

DAVALAR VE MEDYA PATRONLARINA TEPKİ

10 Ekim Ankara Katliamı’nda ihmalleri haberleştiren gazeteciler hakkında dava açılmasına tepki gösteren Kerestecioğlu, “Bu ülkede en büyük suç hakikati söylemek. Bir yandan gerçek gazeteciler yargılanırken, diğer yandan medya patronları gerçek haberlere sırtını dönüyorlar. Ey medya patronları, ey havuz medyası; siz ömrü billah bu iktidar kalacak mı sanıyorsunuz? Azıcık basın ahlakı diyoruz” dedi.

'YILDIRIM’IN OĞULLARININ OFF-SHORE HESAPLARI NE OLACAK?'

Kerestecioğlu, bugün ortaya çıkan off-shore belgelerine ilişkin de medyanın sessizliğini eleştirerek, “Bizimle ilgili haberleri geçtik. Zonguldak’ta 100 bin madenci Torba Yasadaki 51. maddeye karşı ‘Canımızı tehlikeye atıyorsunuz’ diyerek yürüdü. Hepimize mektup gönderdiler. Hayatlarını kaybetmek istemiyorlar. Binlerce madencinin yürümesi haber değeri taşımıyor mu?  Bursa Barosu avukatları savunmaya yönelen saldırılara karşı büyük bir dayanışma ve protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Bu da mı haber değildi? Paradise Papers belgeleri de mi haber değil? Mehmet Şimşek ‘Off-shore hesapları üzerinden vergi kaçırılmasını engellemek istiyoruz’ diyor. Binali Yıldırım’ın oğullarının off-shore hesapları ne olacak? Bu da mı haber değil?” şeklinde konuştu.

‘NİTELİKSİZ OKUL AÇIKLAMASI İTİRAFTIR'

Yeni açıklanan ortaöğretim sınav sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kerestecioğlu, şöyle konuştu: “Bir başka gündem yap-boz tahtasına dönen eğitim. TEOG’u kaldırın deyince kaldıran bakanlar ve hiçbir zaman olmayan B planları. Önümüzdeki günlerde çok tartışacağız bu ‘yeni’ sistemi ancak ben size bir özeti var: Bakan Mumcu, Bakan Hüseyin Çelik, Bakan Nimet Çubukçu, Bakan Ömer Dinçer, Bakan Nabi Avcı, Bakan İsmet Yılmaz; hepsi ‘Sistemi değiştiriyoruz’ açıklaması yaptı. Bu sistemde çocuk olmak istemezdiniz. Bu kadar belirsizlik intiharlara, birçok psikolojik soruna yol açıyor. Bir de tabii İsmail Kahraman’ın sözleriyle ‘Abdülhamit olsaydı Lozan’da toprak kaybetmez, eğitimde yıkım yaşamazdık’ seviyesi var tabii ama buna hiç girmeyelim isterseniz, çünkü en zeki çocuklar için bile buradan çıkış zor. Düşünün bir ülkenin Eğitim Bakanı dün ‘Yüzde 10 sınavla nitelikli okullara girecek’ dedi. Hayatım boyunca eğitimle ilgili çok söz duydum ama bile bakanın niteliksiz okul itirafında bulunduğunu duymadım. 

'YOKSULLAR İMAM HATİP VE MESLEK LİSELERİNE...'

Bir de evlere yakın okullara gidilecek açıklaması var. Yeni sistemdeki asıl amaç yoksul halk kesiminin çocuklarını İmam Hatip Okullarına ve Meslek Liselerine yönlendirilmesini, varsıl ailelerin ise çocuklarını özel okullara yönlendirilmesini hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır. Türkiye’de sadece 300 Fen Lisesi bulunurken neredeyse her mahallede bir imam hatip lisesi açıldı. İmam Hatip Liselerine yeterli sayıda öğrenci bulamayan AKP yeni sistem ile öğrencileri kontenjan yetersizliği gerekçesi ile doğrudan imam hatip liselerine kaydedecek. AKP yeni sistem ile yoksul halk kesimini imam hatip ve meslek liselerine mahkûm etmektedir. 

'SEÇİM GÜVENLİĞİ YOK'

Kerestecioğlu, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kerestecioğlu, seçim öncesi ittifak ve bakanların belediye başkanı olacağı yönündeki tartışmalara ilişkin yöneltilen bir soruya, “Ortada seçim güvenliği yok. Propaganda özgürlüğü yok. Kimsenin sözünü özgürce söyleme imkanı yok. Bu biat ve tepeden inmecilik ortamında istifa ettirilen belediye başkanları oldu. İnsanlar demokrasiye aç. Tabi ki ittifaklar olacaktır. Bunlar konuşuluyordur da ama şu anda en önemli şey seçim güvenliğinin sağlanması. OHAL devam ederken seçimden söz etmek çok afaki kalıyor. Bundan söz edenler, daha fazla kaybedecekleri endişesiyle bu lafları ortaya atıyorlar. Demokrasi güçlerine düşen her zaman birlikte olmaktır. İttifak içinde olmaktır. Önce OHAL’in kalkması gerekiyor” yanıtını verdi.