KESK: Çok daha derin bir yoksullaşma var

KESK Eş başkanı Aysun Gezen, devletin resmi verileriyle sokaktaki enflasyon arasında uçurum olduğunu belirtti.  Halkın giderek yoksullaştığını vurgulayan Gezen, çözümün birlikte mücadeleden geçtiğini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), son 15 yılın zirvesinde olan yüzde 15.39 enflasyon rakamı ve alım gücünün azalmasına dair basın toplantısı düzenledi. Toplantıya KESK eş başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik de katıldı.

GERÇEK NE?

Gezen, TÜİK’in resmi rakamları ile sokaktaki gerçek enflasyon arasında uçurum olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

“Asgari ücretlisi, işçisi, kamu emekçisi, emeklisi ile hepimiz TÜİK’in bu resmi enflasyon rakamlarının gösterdiğinden çok daha derin bir yoksullaşma yaşıyoruz. Çünkü TÜİK enflasyonu hesaplarken aşağıdaki 12 ana harcama grubunu, dört yüzden fazla ürüne-maddeye yer verilen enflasyon sepetini kullanmaktadır. Bu yönteme göre enflasyonun multi milyarder için de asgari ücretli için de aynı oranda olduğu varsayılmaktadır.

Resmi verilere göre, Türkiye’de yaşayan herkes 2018 yılında gelirinin yüzde 23,03’nü gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 14,85’ni konut-kira giderlerine, yüzde 7,27’sini lokanta ve otel harcamasına ayırıyor. Oysa içinde kamu emekçilerinin de bulunduğu toplumun alt gelir grupları ellerine geçen paranın büyük bölümünü gıda, kira-barınma, ulaşım giderleri için kullanmaktadır. Buradan kısabildiğini önce eğitime, sağlığa ayırmakta, en son eğer hala parası kalmışsa giyime, eğlenceye harcama yapabilmektedir. 

TÜİK enflasyon hesabında bu durum görmezden gelinmektedir. Örneğin maaşınız 2 bin 500 TL ve bunun yüzde 40’nı yani bin TL tutarlık kısmını oturduğunuz evin kirasını ödemek için harcıyorsunuz. Ama TÜİK’in enflasyon hesaplamasına göre, Türkiye’de herkesin gelirinin yüzde 14,85’ini konut-kira gideri için harcadığı varsayılıyor, enflasyon hesabı bu orana yapılıyor."

'YOKSULLAR AÇLIK SINIRINA YAKLAŞIYOR'

Gezen, kamu emekçilerinin yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp hızla açlık sınırına yaklaştığını göstermektedir” dedi.

Gezen, medyanın kamu emekçilerinin maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı haberlerini “Memura çifte zam” ve “Enflasyon zammı” şeklinde vermesine de tepki gösterdi.

Toplantıda, çözüm olarak birliktelikten başka yolun olmadığı mesajı verildi.