KHK’lılar Platformu’ndan 26 maddelik çağrı

HDP Genel Merkezi’nde toplantısını gerçekleştiren KHK’lılar Platformu, aralarında yasalaşmış tüm KHK’lerin iptal edilmesi, yargı bağımsızlığı, OHAL Komisyonunun lağvedilmesi ve düşünce özgürlüğü gibi onlarca talep sıraladı.

KHK’lılar Platformu, “5-6 Ekim Büyük KHK Buluşması” adıyla toplanmak istiyordu, ancak valilik etkinliğe üç gün kala yasak kararı alırken, sadece bir gün öncesinde organizatörlere bildirmişti. Bunun üzerine HDP ve Saadet Partisi’nin ev sahipliğini üstlenmesiyle buluşma 5 Ekim’de tek bir gün olarak gerçeklemişti.

Toplantının sonuç bildirgesi ise 6 Ekim’de Ankara’daki İnsan Hakları Derneği’nin ev sahipliğinde açıklandı.

Platform, ihlallerin sona ermesi ve Türkiye’de kimsenin bir daha bu tür hak ihlalleri ile karşılaşması için neler yapılabileceğini tartıştıklarını belirtti.

Mağdur olduklarını ancak mağdur kimliğinin arkasın saklanmadıklarını belirten Platform, taleplerini 26 madde halinde şöyle sıraladı:

  1. Yasalaşmış tüm KHK’lar iptal edilmelidir.
  2. Yargı bağımsızlığı tümüyle sağlanmalıdır.
  3. Tüm yargılamalar adil bir şekilde yapılmalıdır.
  4. Masumiyet karinesi esas alınmalıdır.
  5. Tutuksuz yargılama esas olmalıdır.
  6. İddianamelerin kısa sürede hazırlanarak, bireylerin mahkemeye çıkış sürelerinin hızlandırılması ve böylelikle tutukluluk sürelerinin kısaltılması sağlanmalıdır.
  7. Düşünce ve ifade özgürlüğü suç olmaktan çıkarılmalıdır.
  8.  Mahkemelere yapılan baskılar nedeniyle hüküm giymiş kişilerin davalarının yeniden görülmesi sağlanmalıdır.
  9. Hakim ve Savcılar Kurulu’nun yürütmenin kontrolünden ivedilikle çıkarılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  10. Gündemde sıcağı sıcağına tartışılan yargı reformunun hazırlanma sürecinde tüm toplumsal kesimlerin bu sürece dahil edilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda KHK’lıların yaşadıkları ciddi hak ihlalleri ve sorunlarına karşı yapılması öngörülen/planlanan reformların hazırlanma sürecinde bizzat KHK’lılar Platformlarının yer alması sağlanmalıdır.
  11. Tutuklu/hükümlü hamile, yeni doğum yapmış, bebekli veya çocuklu kadınlar, yaşlı, hastalar ve harp okulu öğrencilerinin ivedilikle tahliye edilmeleri sağlanmalıdır.
  12. Kaçırılan yurttaşların en kısa zamanda bulunması ve sağ salim ailelerine teslim edilmesi için etkin soruşturma yapılmalıdır.
  13. Kamudan ihraç edilen kişiler ivedilikle görevlerine iade edilmeli ve tazminat ve onarıma ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır.
  14. Özel sektörde çalışma yasağı kaldırılmalıdır.
  15. Mesleklerin icra edilmesinde gerekli olan ruhsat, lisans gibi belgelerin ivedilikle verilmesi sağlanmalıdır.
  16. Eğitim hakkı ile ilgili her türlü engel ortadan kaldırılmalıdır.
  17. KHK’lı ve birinci derece yakınlarına konulan pasaport tahdidi ivedilikle kaldırılmalı ve seyahat özgürlüğünün önü açılmalıdır.
  18. Hayatın kendisine koyduğu engelleri aşmada büyük güçlükler yaşayan engelli kamu emekçileri, ihraç edilmeleriyle birlikte nefes alamaz hale getirilmişlerdir. Engelli KHK’lıların pozitif bir ayrımcılıkla işe geri dönüşleri ivedilikle sağlanmalıdır.
  19. OHAL İnceleme Komisyonu; ihraçlara karşı etkin bir başvuru yolu değildir, tam aksine KHK’lıların hak ihlallerini uzatarak, sorunlarının çözümünü geciktirmektedir. Çünkü OHAL İnceleme Komisyonu, KHK’lıların, haklarında yürüttükleri işlemlerin hiçbirine müdahil olmalarına izin vermez. KHK’lıların, haklarında yapılan işlemlere esas olan dosyalarına erişim olanağı tanımaz. KHK’lıları, dosyalarının içeriklerini görmeden ve haklarındaki suçlamaları hiçbir şekilde bilmeden savunma yapmak zorunda bırakırlar. Komisyon’un gerçek anlamda bir kurumsal bağımsızlığı bulunmamaktadır. KHK’lıların dosyalarının değerlendirilmesinde hukuki/objektif kriterlerden ziyade siyasi iktidar tarafından belirlenmiş kriterleri kullanmaktadır. Komisyon oldukça uzun süren bir inceleme sürecine dayanmakta, ihraçları onayan kararlarda atıfta bulunulan delillere rastlanmamakta veya bu delillerin oldukça zayıf delillerden oluştuğu görülmektedir. Sözü edilen birçok etken nedeniyle OHAL İnceleme Komisyonu’nun bir an önce lağvedilmesi gerekmektedir.
  20. Somut delil olmaksızın mal varlığına el konulan kişilerin mallarının iadesi sağlanmalıdır.
  21. OHAL haksızlık ve hukuksuzlukları sadece KHK ile yapılan ihraçlar ile sınırlı kalmamıştır. Bu haksızlık ve hukuksuzluklara “aile boyu fişleme ve ayrımcılık” şeklinde güvenlik soruşturmaları da eklenmiştir. Bu nedenle emek mücadelesi sadece kamudaki işlerinden uzaklaştırılan KHK’lıları değil, halihazırda çalışmakta olan ve bir işe girmeye çalışan tüm işsizleri ilgilendirmektedir. Emek mücadelesinin kamu ve özel sektör çalışanlarını da kapsayacak şekilde bütüncül biçimde ele alınması kamusal desteği artıracaktır.
  22. Kendi içine sıkıştırılmaya çalışılan, kamusal alanda görünürlükleri engellenen bireylerin birçok ilde kurmuş ve halihazırda kurmakta oldukları KHK’lılar Platformlarının birbirleriyle ve tüm toplumsal kesimler ile sürekli temas halinde bulunulmasının sağlanması ve bu konuda yaşanan sorunların aşılması için çaba gösterilmesi büyük önem taşımaktadır.
  23. KHK ile ihraç edilenler ve güvenlik soruşturması olumsuz gelenlerin dayanışmasının her anlamda daha güçlü kılınması ve daha sağlam birlikteliklerin sağlanması büyük önem taşımaktadır. 
  24. Uluslar arası sözleşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre herkesin örgütlenme ve barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğü ve hakkı bulunmaktadır. Pozitif yükümlülük olarak devletin hiçbir ayrımcılık yapmadan bu hakları koruma ve uygulanmasını kolaylaştırma ve bu hakları kullanan bireylerin hak ve özgürlüklerine müdahaleyi önleme görevi bulunmaktadır. KHK’lılar Platformlarının bulundukları illerde örgütlenme ve barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğü ve hakkını kullanarak eylemler yapmaları ve bu tür eylemleri yaygınlaştırmaları kamusal görünürlüklerini arttıracaktır.
  25. Yaşanan OHAL/KHK hak ihlallerinin mücadelede uluslar arası kamuoyunun da destek ve dayanışmasını sağlamak üzere demokratik kitle ve emek örgütleri, insan hakları örgütleri ve büyükelçilikler ile iletişim kurulması sağlanmalıdır.
  26. KHK hak ihlalleri ile ilgili ulusal ve uluslar arası imza kampanyalarının başlatılmalı ve  sürdürülmelidir.