Kirazlıtepe halkı: Evlerimizi ranta teslim etmeyeceğiz

Üsküdar Kirazlıtepe mahalle sakinleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Üsküdar Belediyesi tarafından yapılmak istenilen rantsal dönüşümü yol kapama eylemiyle protesto etti.

Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği öncülüğünde gerçekleşen eylemde mahalle sakinleri, “Evlerimizi ranta teslim etmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

İstanbul Üsküdar'a bağlı Kirazlıtepe Mahallesi sakinleri Kentsel Dönüşüm adı altında yaşam alanlarının yıkılmak istenmesine karşı ayakta. Yerinde dönüşüm isteyen mahalleli, AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından 2 Temmuz 2018 tarihinde gönderilen “15 gün içerisinde evlerini boşaltın” tebligatına cevap olarak yürüyüş yaptı. Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşte, mahalle sakinleri evlerini ranta peşkeş çektirmeyeceklerini vurguladı. HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün ve İstanbul Kent Savunması’ndan Deniz Özgür’ün ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Kızıltepe mahalle halkı haklarına, hayatlarına, evlerine, geleceklerine hep birlikte sahip çıkıyoruz” yazılı pankart ile “Hilmi Türkmen dönüşüm değil gidişin muhteşem olacak”, “İşgalci değil halkız Kirazlıtepe’ye dokunma” dövizleri taşındı.

‘TEBLİGATLA TEHDİT EDİLDİK!

Sık sık, “Evlerimizi ranta teslim etmeyeceğiz”, “Kirazlı bizimdir, bizim kalacak” sloganları atan mahalle sakinleri, dört yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği Başkan yardımcısı Mikail Dülye tarafından okunan açıklamada, Üsküdar Belediye başkanı ile görüşme yapıldığı ve bu görüşmeye göre kendi aralarında değerlendirme yaptıkları aktardı. Ancak yeni bir görüşme için beklerken son bir haftadır evlerini 15 gün içinde boşaltmaları yönünde tehditkar ifadelerin yer aldığı tebligatların gönderildiğine dikkat çeken Dülye, “Bu durumu anlamakta güçlük çekmekteyiz. Madem bizlere rağmen bir süreç düşünülüyordu o halde, ‘katılımcılık- öneri geliştirme-müzakere etme’ gibi ifadelere ne gerek vardı? Mahallede yaşayan insanların bu denli huzursuz kılınmasından umulan nedir?” diye tepki gösterdi.

‘EVLERİMİZİN YIKILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Açıklamanın ardından söz alan Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Rıza Şener ise, kentsel dönüşüme değil rantsal dönüşüme karşı olduklarını vurgulayarak, “Biz de daha iyi evlerde yaşamak isteriz. Ama burayı başkalarına bırakmak istiyorlar. Belediye başkanı 'ben yetkili değilim' diyerek sorumluluk almıyor. Bizi oyalıyor. Rant için evlerimizin yıkılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Pazartesi saat 10.00'da itiraz dilekçeleri toplu olarak Üsküdar Belediyesine verilerek hukuksuzluğun sona ermesi istenecek.