Kirmanckî afişteki ‘mao’ sloganı sakıncalı bulundu

HDP’nin Dersim’in Nizamiye ilçesinde Kürçe’nin Kirmanckî lehçesinde “Yê Mao” (Bizimdir) yazılı afişi sakıncalı bulunarak kaldırıldı.

HDP’nin 31 Mart yerel seçimleri için hazırladığı Kürtçe afişler, birçok kentte yanlış çeviriler gerekçe gösterilerek toplatılırken, skandal bir uygulama da Dersim’de yaşandı.

Nazimiye ilçesinde HDP afişindeki “Yê Mao (Bizimdir)” sloganındaki “mao” ifadesi sakıncalı bulundu. Dersim Devrimci Güç Birliği’nin Nazimiye seçim bürosu yetkilisi, emniyete çağrılarak bu ifadenin ne anlama geldiği soruldu. HDP çalışanı, sloganın anlamını polise anlatı.

Ancak afişteki “Yê Mao” sloganını “Maocu” olarak değerlendiren polis, Dersim merkezde bu slogan için soruşturma başlatıldığını, fakat Nazımiye ilçesi için henüz bilgilendirme yapılmadığını belirterek, buna rağmen “mao”nun bulunduğu tüm afişlerin ilçe merkezinden kaldırılmasını istedi.

14 Mart günü de Urfa’da bir mahkeme kararıyla, üzerinde “Li dijî şer aşitî” (Savaşa karşı barış) yazan HDP afişleri yanlış çeviri gerekçesiyle yasaklanmış ve toplatılmıştı.